Timo’s take: De kansloze Bitcoin-missie van Ripple en Greenpeace

Deze week was in het bitcoin nieuws te lezen dat Greenpeace en Ripple, het bedrijf achter de XRP (XRP) altcoin, een campagne zijn gestart. Het doel van de campagne is om het Bitcoin-netwerk over te laten stappen op proof-of-stake (PoS). De kans dat het hen lukt Bitcoin zover te krijgen lijkt echter nihil.

Een van Bitcoins kernwaarden

Het proof-of-work (PoW) mechanisme waarop Bitcoin draait houdt in dat bitcoin miners complexe berekeningen uitvoeren en hiermee transacties verifiëren en verwerken. In ruil ontvangen zij een beloning in de vorm van nieuw geboren bitcoins.

Dit mechanisme kost veel energie, iets waar veel overheden en organisaties als Greenpeace zich zorgen om maken. Op zich niet gek wanneer je je bedenkt dat het hele netwerk meer stroom gebruikt dan een ontwikkeld land. Een overstap naar PoS zou volgens deze partijen een makkelijke en uitvoerbare oplossing moeten zijn.

Maar deze organisaties lijken te vergeten dat een van de kernwaarden van Bitcoin juist PoW is. De echte Bitcoiners geloven dat dit mechanisme de beste manier is om het netwerk censuurbestendig en gedecentraliseerd te houden.

Bitcoin community is niet over te halen

En het feit dat dit een van de kernwaarden is, betekent ook dat de community niet zomaar over te halen is. In de bekendmaking van de campagne van Ripple en Greenpeace valt te lezen dat als slechts “30 partijen zouden instemmen met de overstap op een energiezuinig protocol” het consumptieprobleem van Bitcoin opgelost zou zijn.

Ook dit is een droom. Dergelijke voorstellen om het consensusprotocol aan te passen hebben een enorm brede steun nodig van het netwerk. En miners vragen om hun miljoenenindustrie plat te leggen lijkt natuurlijk een onbegonnen zaak. Daarnaast zullen de echte Bitcoiners niet zomaar een van hun kernwaarden opzij zetten.

Bitcoin mining kan ons juist helpen

Veel Bitcoin-tegenstanders zien het minen van bitcoins als verspilde energie. Men vergeet echter dat Bitcoin een revolutionair geldnetwerk is dat onze economie vele malen efficiënter en eerlijke kan maken.

Daarnaast vergeet men ook vaak dat we de afgelopen paar jaar een enorme verschuiving hebben gezien van het soort energie dat miners gebruiken. Hoe goedkoper, hoe beter, en vaak kom je dan uit bij hernieuwbare energiebronnen.

De campagne van Ripple en Greenpeace lijkt dus een onbegonnen zaak te zijn, berust op te simpele aannames. Gaat bitcoin mining ooit verdwijnen? Nee, ik denk juist dat het een belangrijk onderdeel kan vormen in onze energietransitie. Waarom lees je in een van mijn eerdere columns.

En voor wie zich wil wapenen tegen de Bitcoin energiehysterie; hier een mooi artikel van Pete Rizzo over waarom Bitcoin eigenlijk energie nodig heeft.

The post Analyse: Timo’s take: De kansloze Bitcoin-missie van Ripple en Greenpeace
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!