Crypto wordt conventioneel als volatiel en risicovol gezien, maar dit lijkt langzamerhand te veranderen. Zo begint vooral bitcoin (BTC) zich steeds meer te manifesteren als een zogenaamde inflatiehedge, een status die het tijdens de vorige bearmarkt enigszins verloor. In landen getroffen door voortdurende inflatie, zoals Argentinië en Turkije, zoeken mensen steeds vaker hun heil in crypto om aan de waardevermindering van hun lokale valuta te ontkomen, meldt Reuters.

Inflatie lokt mensen naar crypto

27,1 procent van de Turken bezit inmiddels crypto. Daarmee is crypto wereldwijd het populairste in Turkije. Op de tweede plek volgt Argentinië; 23,5 procent van de Argentijnen bezit crypto. Beide ruim boven het gemiddelde van 11,9 procent van de wereldbevolking, en dit is zeker geen toeval. Beide landen kampen namelijk met torenhoge inflatie. 

De jaarlijkse inflatie in Turkije is momenteel ruim 50 procent. Argentinië doet hier nog een schepje bovenop; in het Zuid-Amerikaanse land ligt de inflatie een royale 104 procent. Ter vergelijking: in Nederland staat de jaarlijkse inflatie momenteel op 5,2 procent. 

Voorheen zochten inwoners van Argentinië hun heil meestal in dollars. De grote vraag hiernaar heeft de straatwaarde van Amerikaanse dollars echter vreselijk opgedreven. Zo worden dollars verhandeld voor 464 peso per stuk op de zwarte markt. De officiële waarde van een dollar is ‘slechts’ 222 Argentijnse peso’s.

Crypto biedt oplossing

Crypto lijkt een uitkomst te bieden tegen dit soort inflatie. Vooral stablecoins zijn populair, crypto assets die gelinkt zijn aan bijvoorbeeld de dollar. USDT en USDC zijn populaire voorbeelden hiervan.

Ook in Turkije herkennen mensen de waarde van stablecoins. Zo steeg het handelsvolume van USDT ten opzichte van de Turkse lira vorige week tot recordhoogtes. De Turkse lira zit net zoals de Argentijnse peso in een vrije val en mensen popelen om hun lira’s om te zetten in stabiele assets. 

Maar ook in andere landen lijkt crypto een steeds populairdere keuze te worden. Zo lijkt bitcoin zich langzamerhand weer te vestigen als ‘digitaal goud.’ Zo zagen we de afgelopen maanden dat bitcoin zeer sterk reageerde op zorgen in verband met Amerikaanse banken. Investeerders lijken naast goud ook steeds vaker bitcoin als inflatiehedge te gebruiken.

The post Analyse: Turken en Argentijnen kiezen massaal voor crypto door hoge inflatie
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!