Michael Eisink is al 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van bitcoin en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.


Wie was als kind jouw held? Batman, Superman of Eddy Murphy? Er zijn legio voorbeelden mogelijk. We kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand waar we tegen op kijken. Dit stopt niet wanneer we volwassen zijn. Mensen identificeren zich met rolmodellen in hun omgeving. Wanneer een rolmodel wordt bewonderd of als competent wordt beschouwd, is de kans groter dat hun gedrag wordt overgenomen. Michael Saylor is ook zo’n rolmodel. Deze held staat momenteel op recordwinst met zijn enorme bitcoin-investeringen en zal velen inspireren tot ‘HODLen‘.

Omringd door rolmodellen

Albert Bandura (1925-2021) was een Amerikaans-Canadese psycholoog die bekend is geworden als grondlegger van de sociaal-cognitieve leertheorie. Hij ontving voor zijn werk de nodige prijzen en eredoctoraten, waaronder een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden. Bandura beschreef het principe “modelling”, dat essentieel is bij het opzien tegen, en leren van, helden.

Allereerst moet een model interessant genoeg zijn om de aandacht te trekken en vast te houden. Een model moet een zekere waarde hebben. Als klein kind zijn dit de ouders. Wie heeft er als kind niet letterlijk in de schoenen van zijn ouders gestaan?

Hoe ouder wij worden, hoe groter de wereld om ons heen wordt. In de samenleving worden we, zeker in de moderne tijd, door veel invloedrijke modellen omringd. Klasgenoten, leraren, personen van TV maar ook influencers die op sociale media veel invloed vergaard hebben. Deze voorbeelden gedragen zich vaak op aansprekende wijze. Hierdoor ontstaat een zekere motivatie zich met het model te identificeren. Hun gedrag wordt onbewust opgeslagen in het geheugen en op een later moment geïmiteerd. Hetzelfde geldt voor hun mening of boodschap.

Bitcoin-koning Saylor rolmodel voor ‘Bitcoiners’

Hoe hoger de status van een model is, hoe groter de mens gemotiveerd kan raken deze modellen te imiteren. Saylor is al geruime tijd een zeer succesvol ondernemer met zijn MicroStrategy inc. Hij begon in 1989 met een start-up en wist in 1992 een contract ter waarde van 10 miljoen dollar af te sluiten met fastfoodketen McDonalds.

Het bedrijf produceerde software voor het analyseren van bedrijfsmatige data met behulp van ingewikkelde wiskunde. Hij bouwde een zeer succesvol bedrijf op, met navenante winsten. Geen sinecure! Zeker iets waar veel mensen jaloers op zullen zijn. Voilà, een invloedrijk rolmodel.

Met zijn stoïcijnse aankoopgedrag heeft deze software-gigant inmiddels een overweldigend fortuin aan bitcoin in (diamanten) handen. Hiermee stond hij op 17 december jongsleden op 2 miljard dollar winst! Een van de rijkste mensen van deze planeet, die daarmee veel roem en lof oogst en alleen daarom al door velen als een ware held wordt gezien.

De Michael Saylors van deze wereld maken HODL-gedrag populair en zorgen zo indirect voor het schaars worden van bitcoin en helpen mee aan het stijgen van de prijs. Hoe zorg jij er voor dat jij net zo legendarisch wordt als Saylor?

Het bericht Waarom Bitcoin-koning Michael Saylor een rolmodel is voor velen verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!