De prijs van bitcoin (BTC) is de afgelopen week hard gedaald. Sinds gisteren bevindt deze zich, voor het eerst sinds 4 december, onder de 40.000 dollar. Of de bodem is bereikt is vanzelfsprekend nog een onzekerheid, maar volgens crypto-analist Ali Martinez zou een neerwaartse beweging naar 32.700 dollar niet als een verrassing komen. Waar is deze nogal pijnlijke voorspelling op gebaseerd?

Meer pijn op komst voor BTC?

Vlak na de historische goedkeuring van bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) steeg bitcoin tot een kortstondige piek van nipt onder de 49.000 dollar, maar sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan.

Het sentiment is volledig omgeslagen en een neerwaartse trend werd ingeluid. Eerder vandaag werd een dieptepunt van 38.650 dollar bereikt.

Martinez liet op sociale mediaplatform X weten dat het prijsverloop tot dusver verdacht veel overeenkomt met die van de voorgaande twee cycli.

Zowel in 2019 als in 2016 steeg de bitcoin koers voorafgaand aan de halving namelijk tot het 78,6% Fibonacci-niveau. In de grafiek van Martinez is te zien dat dit level dit keer overeenkomt met een prijs van nipt boven de 50.000 dollar. Het scheelde dus slechts een haartje of de koers had wederom dit niveau aangetikt.

In 2019 en in 2016 trad er een neerwaartse trend op na het bereiken van het 78,6% Fibonacci-level. In 2019 daalde de koers tot onder het 50% Fibonacci-level en in 2016 werd deze net niet gehaald.

Het 50% Fibonacci-level komt nu uit op 32.700 dollar. Dit zou een verdere daling van 15,5 procent betekenen vanaf de huidige prijs van 38.700 dollar.

Bitcoin ETF’s: sell the news

Vanaf het hoogtepunt van 48.975 dollar, dat een dag na de massa-goedkeuring van bitcoin spot ETF’s werd bereikt, heeft de koers al een daling van meer dan 21 procent ondergaan.

Het gevreesde sell the news-effect is een van de oorzaken. In aanloop naar de langverwachte komst van BTC beursfondsen is de koers als een raket de lucht in geschoten, maar na de daadwerkelijke goedkeuring is de hype logischerwijs verdwenen en hebben veel investeerders hun eerder aangekochte bitcoins op de markt gedumpt.

Een andere oorzaak is de grote verkoopdruk afkomstig uit Grayscale’s fonds (GBTC), dat met de goedkeuring werd omgezet tot een spot ETF. Het totale BTC-bezit van Grayscale is sinds de conversie gedaald van 619 duizend naar 537 duizend bitcoins.

Nu gratis: volg net als miljoenen traders al je investeringen

Het bericht Waarom bitcoin naar 30.000 euro kan dalen, expert deelt analyse verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!