Als je al wat langer in de crypto-industrie meeloopt, dan heb je ongetwijfeld weleens de term ‘shitcoin’ voorbij zien komen. De grote vraag is natuurlijk wanneer we te maken hebben met een shitcoin en wanneer niet. Het antwoord op die vraag is, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, voor iedereen anders.

Grote namen uit bitcoin en ethereum

Enkele grote namen uit de industrie zijn tijdens het Argentijnse LaBitConf 2022 in Buenos Aires met elkaar in discussie geraakt over dit onderwerp. Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin en bitcoiners Jimmy Song en Samsom Mow discussieerden op het podium over het drama dat zich momenteel ontvouwt bij FTX en de impact daarvan op de industrie.

Samson Mow, de voormalig Chief Strategy Officer van Blockstream, die nu de bitcoin (BTC) startup JAN3 leidt, zegt dat het probleem bij FTX ontstond nadat ze hun eigen shitcoin op de markt brachten. Hiermee refereert Mow naar de FTX Token (FTT), die momenteel compleet door het putje gaat.

Door die token op de balans van het bedrijf te behandelen als een asset die daadwerkelijk waarde vertegenwoordigt, creëerde het beursplatform een probleem voor zichzelf. “De crux van het probleem zit in het feit dat ze een bedrijf bouwden op basis van een shitcoin”, aldus Mow.

Vitalik Buterin heeft uiteraard zijn eigen visie op de zaak. “Een shitcoin is een munt die shit is”, aldus een niet al te duidelijke Buterin. Later legde hij uit dat een project een shitcoin heeft als het op een model leunt dat fundamenteel ‘duivels’ is.

Wanneer is een crypto project decentraal?

Daarna ging de discussie over op het onderwerp decentralisatie. Volgens Vitalik Buterin is een project decentraal als het voor gemiddelde gebruikers mogelijk is om de code te verifiëren, waarmee er consensus bereikt kan worden over de karakteristieken van een protocol.

Jimmy Song, een bitcoiner, kijkt daar iets anders tegenaan. Volgens hem hangt decentralisatie ook af van de mate waarin andere controle over het project kunnen uitoefenen. Als een handjevol identificeerbare personen de mogelijkheid hebben om het protocol zomaar te veranderen, dan is een project volgens hem gecentraliseerd.

The post Analyse: Wat maakt een crypto eigenlijk tot een shitcoin?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!