De rente op spaargeld loopt op. Goed nieuws voor spaarders zou je denken. Als je €10.000 op een spaarrekening met een rentepercentage van 2,5% hebt staan, krijg je na één jaar €250 aan rente. Dus de nominale waarde van je spaargeld is met 2,5% gestegen.

Maar hoe zit het met de inflatie?

Want als de prijzen met 5% zijn gestegen dan ga je er in koopkracht op achteruit. Er moet dus gekeken worden naar de reële waarde. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met inflatie. De reële waarde weerspiegelt de werkelijke koopkracht van geld door rekening te houden met veranderingen in het prijsniveau.

Het reële rente % in ons voorbeeld is als volgt:
Reële rente = 2,5% (Nominale Rente) – 5% (Inflatiepercentage) = -2,5%

Oftewel, je bent er in koopkracht met 2.5% op achteruit gegaan. Dus ondanks dat je meer geld op je rekening hebt staan, kun je minder goederen kopen.

Reëel waarden zijn een betere maatstaf voor de werkelijke koopkracht of rendementen op investeringen. Ze geven je een duidelijker beeld van de impact van prijsveranderingen op de waarde van je geld. Dus er moet altijd rekening gehouden worden met inflatie. Hierdoor kun je begrijpen hoe de werkelijke koopkracht van je geld in de loop van de tijd verandert.

Nominale waarden kunnen misleidend zijn omdat ze geen rekening houden met veranderingen in de kosten van goederen en diensten als gevolg van inflatie. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Koopkracht is waar het uiteindelijk allemaal om gaat.

Inflatie

Inflatie is een verruiming van de geldhoeveelheid. Dit leidt tot een waardedaling van de valuta wat je vaak terug ziet in stijgende prijzen. Prijsstijgingen treden alleen op wanneer de geldhoeveelheid in een economie sneller stijgt dan de productie van goederen en diensten.

Dus als de totale hoeveelheid euro’s in de economie stijgt → dan stijgt de vraag (er zijn meer euro’s om uit te geven) naar producten → en als het totale aanbod van producten dan niet mee stijgt → zul je te maken krijgen met hogere prijzen voor deze producten (want de prijs van een product wordt bepaald door vraag en aanbod).

De grafiek hierboven laat de geldhoeveelheid zien in de VS.
(*ik gebruik hier de VS omdat deze data veel verder terug gaat en de dollar een grotere rol heeft gespeeld in de geschiedenis tot nu toe.)

De trend is over het algemeen omhoog en naar rechts en we kunnen zien dat de lijn steeds steiler wordt.

Bitcoin als oplossing voor inflatie

Het is vaak onverstandig voor mensen om hun spaargeld in contanten aan te houden omdat deze na verloop van tijd aan koopkracht verliezen. Dus gaan mensen op zoek naar waardevaste beleggingen (activa) zoals aandelen, obligaties, edele metalen of Bitcoin. Dingen die schaars zijn omdat het geld niet schaars is. Een waardevaste belegging moet naar verwachting zijn koopkracht behouden in de loop van de tijd.Dit betekent dat het ofwel stabiel moet blijven of in waarde moet stijgen.

Assets (beleggingen) die worden beschouwd als een goede indekking tegen inflatie worden “harde assets” genoemd. Dit komt doordat ze hun waarde in de loop van de tijd behouden.

Er zijn verschillende belangrijke eigenschappen verbonden aan harde assets.

  • Schaarste – Een beperkt aanbod betekent dat een grotere vraag de prijzen waarschijnlijk zal opdrijven.
  • Toegankelijkheid – De markt zal de activa waarderen en accepteren.
  • Duurzaamheid – Activa zullen na verloop van tijd vraag blijven genereren.

Bitcoin is de hardste asset die er bestaat. Omdat Bitcoin een beperkte voorraad heeft en niet kan worden bijgedrukt, is het de oplossing voor inflatie. Daarom zien we dat Bitcoin over een periode van ongeveer 4 jaar steeds hogere toppen en minder diepe dalen maakt. Het neemt dus over tijd steeds verder in waarde toe. Bitcoin biedt een manier om je vermogen te beschermen tegen de waardevermindering van traditionele valuta’s door inflatie.

Conclusie

• Nominale waarden kunnen misleidend zijn omdat ze geen rekening houden met inflatie.
• De reële waarde weerspiegelt de werkelijke koopkracht van geld door rekening te houden met veranderingen in het prijsniveau.
• Inflatie is een verruiming van de geldhoeveelheid.
• Prijsstijgingen treden op wanneer de geldhoeveelheid in een economie sneller stijgt dan de productie van goederen en diensten.
Omdat Bitcoin een beperkte voorraad heeft en niet kan worden bijgedrukt, is het de oplossing voor inflatie.  


Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.

The post Weekendcolumn: Nominale waarde vs reële waarde appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!