De wereldwijde crypto adoptie neemt elke dag toe. Bitcoin en altcoins hebben een lange weg afgelegd sinds Satoshi Nakamoto meer dan een decennium geleden de basis legde voor een “peer-to-peer elektronisch geldsysteem”. De totale marktkapitalisatie van crypto’s heeft de 2,5 biljoen dollar overschreden. Mensen in tientallen landen gebruiken crypto voor peer-to-peer transacties of als waarde-opslag van hun geld.

Alvorens je de tekst gaat lezen een tip: Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans.

Wereldwijde crypto adoptie in een jaar met 881% gestegen

El Salvador is het eerste land ter wereld dat Bitcoin tot wettig betaalmiddel heeft verklaard. Chivo, de door de overheid gesteunde Bitcoin-wallet van El Salvador, is al meer dan drie miljoen keer gedownload. Daarnaast was El Salvador het eerste land dat crypto kon minen op basis van vulkanische energie. Vorige week liet president Bukele dat het van plan is om een Bitcoin City te gaan bouwen.

El Salvador is misschien niet de echte afspiegeling van de wereldwijde crypto adoptie, omdat Bitcoin aan de bevolking werd opgedrongen in plaats van dat de inwoners het proactief omarmden. In veel andere delen van de wereld is het de bevolking, in plaats van de overheid, die in toenemende mate gebruik maakt van cryptocurrencies op het basisniveau.

Volgens de 2021 Global Crypto Adoption Index van Chainalysis is de wereldwijde crypto adoptie tussen juli 2020 en juni 2021 met 881% omhoog geschoten. Een groot deel van deze groei werd aangedreven door peer-to-peer transacties in opkomende markten.

De top vijf landen in termen van wereldwijde crypto adoptie zijn Vietnam, India, Pakistan, Oekraïne en Kenia. Opmerkelijk is dat 16 van de top 20 landen opkomende economieën. De VS staat op de 8e plaats terwijl China op de 13e plaats staat.

De Chainalysis rangschikking geeft meer gewicht aan het gebruik van crypto door “gewone mensen” en past de adoptie aan volgens koopkrachtpariteit (PPP) per hoofd van de bevolking. Dat is de reden waarom landen als Vietnam en Kenia bovenaan staan, ondanks de spectaculaire institutionele adoptie in Noord-Amerika en Europa.

Veel mensen in landen als Kenia, Nigeria, Vietnam en Venezuela vertrouwen op P2P crypto beurzen omdat ze geen goede toegang hebben tot gecentraliseerde beurzen of traditionele bankdiensten. Venezolanen hebben crypto omarmd om de waarde van hun geld te behouden temidden van fiat devaluatie. Op een gegeven moment in 2019 bedroeg de inflatie in Venezuela meer dan 10 miljoen procent.

In Afrika wenden mensen zich tot crypto omdat ze geen tot 9,4 procent kosten willen betalen voor grensoverschrijdende transacties.

Wereldwijde crypto adoptie


Pak die kans!

Alvorens je de tekst gaat lezen een tip: Bitvavo, de grootste crypto handelsplatform van Nederland geeft iedereen vandaag €1000 aan welkomstbonus. Profiteer hier nu van maak gebruik van deze kans.

Veel crypto activiteit in Europa

Qua omvang heeft Centraal-, Noord- en West-Europa (CNWE) de grootste crypto-economie wereldwijd. Tussen juli 2020 en juni 2021 is er voor meer dan 1 biljoen dollar aan crypto ontvangen. Financiële instellingen in Europa en Noord-Amerika hebben veel interesse getoond in gedecentraliseerde financiering (DeFi). Institutionele beleggers doen rustig transacties van meer dan $10 miljoen aan crypto.

Europa is de thuisbasis van een groeiend aantal blockchain-projecten die crypto een integraal onderdeel maken van onze mainstream economie. Bistroo, bijvoorbeeld, is een Nederlands direct-to-consumer platform voor maaltijden, voedsel en dranken. Met Bistroo kunnen klanten restaurants betalen met hun eigen BIST-token of met Bitcoin, Ethereum en Binance Coin.

Een ander project met een in Europa gevestigd team dat individuen en bedrijven helpt crypto te omarmen is Request Finance. Met zijn facturerings- en betalingsproducten stelt Request freelancers, kleine bedrijven en bedrijven in staat om facturen te versturen en crypto-betalingen te accepteren. Het heeft meer dan $140 miljoen aan crypto facturen verwerkt in minder dan een jaar na de lancering.

Hoe zit het met de crypto adoptie van de Aziatische reuzen?

Japan en India hebben zich relatief meer opengesteld voor crypto. De regering van India heeft besloten om cryptocurrencies als activaklasse te “reguleren” in plaats van een regelrecht verbod op te leggen.

Er zijn beweringen dat India maar liefst 100 miljoen crypto-gebruikers heeft, de hoogste ter wereld. Nischal Shetty, oprichter van een van India’s grootste cryptobeurzen WazirX, heeft echter gezegd dat het werkelijke aantal dichter bij 20 miljoen ligt dan 100 miljoen.

De gouverneur van de Reserve Bank of India, Shaktikanta Das, heeft onthuld dat meer dan 70% van de crypto-deelnemers in India slechts $13-$40 in crypto-activa hebben geïnvesteerd.

Japan heeft in de voorhoede gestaan van crypto adoptie en crypto innovatie. Het was een van de eerste landen die cryptocurrencies legaal accepteerde als digitale activa. Maar het land heeft crypto niet als wettig betaalmiddel beschouwt omdat de centrale bank het niet uitgeeft. Bovendien was Japan een van de eerste landen die begon met crypto mining.

China, daarentegen, is dit jaar hard opgetreden tegen crypto. Het heeft een einde gemaakt aan alle cryptotransacties, nadat het eerder al Bitcoin mining verbood. Sommige Chinese cryptonieuwssites zijn ook op zwart gegaan nu Pekings hardhandig optreden tegen crypto doorgaat. Publicaties zoals ChainNews, Odaily en Block123 zijn ontoegankelijk geworden.

De Chinese crypto-publicaties waar CoinDesk onlangs contact mee opnam, zeiden dat ze zouden blijven posten op Twitter en Telegram. Beide zijn verboden in China. Ondertussen is de People’s Bank of China bezig geweest met het testen van de nieuwe Digitale Yuan – een Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC) – in Shenzhen en vele andere delen van het land.

Wereldwijde crypto adoptie zal nog meer toenemen

De meeste overheden en centrale banken houden de crypto adoptie nauwlettend in de gaten. De Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India en vele andere landen zijn van plan om hun eigen Centrale Bank Digitale Valuta’s (CBDC’s) uit te rollen. Dit om een aantal van de voordelen van cryptocurrencies te bieden, terwijl ze nog steeds controle houden over de valuta. Alleen de tijd zal leren hoe dit zal uitpakken.

Maar het valt niet te ontkennen dat cryptocurrencies het wereldwijde financiële landschap, inclusief de manier waarop mensen in hun dagelijks leven transacties verrichten, de komende jaren zullen blijven veranderen. De wereldwijde crypto adoptie zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.

The post Analyse: Wereldwijde crypto adoptie in een jaar met 881% gestegen
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!