Een uitvoerige analyse door arixon.eth suggereert een mogelijk wankele financiële structuur binnen de Solana blockchain. Dat zou komen door omvangrijke subsidies aan validators. De medeoprichter van Solana reageert.

Ophef rondom Solana subsidies

Een recente onthulling van arixon.eth op X heeft aanzienlijke aandacht getrokken binnen de cryptowereld. De analyse stelt dat meer dan 90% van de Solana validators zwaar gesubsidieerd worden door de Solana Foundation en Alameda Research, de niet-meer-bestaande handelstak verbonden aan de failliete crypto exchange FTX.

De beweringen, gedeeld op 4 oktober, duiden op een “schokkend” niveau van subsidie, waarvan wordt gesuggereerd dat het “op lange termijn de SOL-prijzen zal schaden.”

“Het enige dat ze zoveel nodes hebben, komt omdat twee gecentraliseerde entiteiten node-operators gratis geld geven,” aldus arixon.eth.

Met een huidig aantal van 1.997 validators, ontvangen maar liefst 1.818 daarvan delegaties van zowel de Solana Foundation als Alameda Research.

Reactie en verdediging van Solana medeoprichter

In een reactie op de beschuldigingen benadrukte Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana, dat ongeveer 2.000 validators, hun nodes en stemmingskeys het netwerk beveiligen, en niet hun respectieve SOL stake (inzet).

“2k nodes is accurate. De staat [van het netwerk, red.] wordt beveiligd door die 2k nodes en hun stemmingskeys, niet door de stake,” verklaart Yakovenko op X.

Hij legt de nadruk op het belang van online stemmen en de betekenis van hun stemmen. Aangezien alle validators gelijktijdig geldige blocks goedkeuren, zijn hun stemmen, en niet de stake die elk vasthoudt, van belang voor de netwerkbeveiliging en stabiliteit.

De bevindingen van arixon.eth suggereren echter dat als het niet voor de “zware” stimulans was, het aantal Solana nodes, validators, veel lager zou zijn. Het zwaar subsidiëren van nodes doet vragen oprijzen over de werkelijke decentralisatie van het netwerk en stelt de integriteit van de blockchain ter discussie.

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat Solana, een van de concurrenten van Ethereum, een van de weinige cryptocurrencies is waar grote investeerders warm voor lopen. Beursfondsen gebaseerd op de altcoin zagen namelijk opnieuw een instroom.

The post Analyse: Zorgelijk: Solana krijgt overmatige subsidies van slechts 2 partijen
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!