Het “African Blockchain Report 2022”, afkomstig van een onderneming genaamd CV VC, toont aan dat Ripple en XRP al in gebruik zijn in 13 Afrikaanse landen. Dit rapport, dat eind april 2023 werd uitgebracht maar weinig aandacht trok binnen de XRP-gemeenschap, heeft een complete pagina toegewijd aan Ripple.
Ripple goed gepositioneerd in Afrika
Het “African Blockchain Report 2022”, opgesteld door CV VC in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse Standard Bank, onthult dat Ripple en XRP reeds actief zijn in 13 landen op het Afrikaanse continent.
Het rapport geeft aan dat de mogelijkheden voor digitale betalingsdienstverleners zoals Ripple in Afrika enorm zijn. Ondanks de aanzienlijke vooruitgang die de regio de afgelopen jaren heeft geboekt, blijft een groot deel van het potentieel onaangeroerd. De inkomsten uit elektronische betalingen zullen naar verwachting in 2025 met 20% stijgen tot $40 miljard.
Er zijn echter nog steeds gaten in het financiële systeem van het continent. Hierdoor kunnen talloze mensen en Afrikaanse bedrijven geen gebruik maken van de diensten van een bank. Crypto biedt hen een oplossing.
Op dit moment wordt echter minder dan 10% van alle betalingen in Afrika digitaal uitgevoerd. Volgens de rapportauteurs kunnen blockchain- en cryptovaluta-gebaseerde overschrijvingen gemiddeld 6,3% besparen. In Sub-Sahara Afrika loopt deze besparing zelfs op tot 8,46%.
Het rapport ondersteunt Ripple en zijn op XRP gebaseerde On-Demand Liquidity (ODL)-oplossing. Tevens toont het een kaart met de landen waar het bedrijf reeds actief is, waaronder Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Egypte, Ghana, Kenia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika, Togo en Oeganda.
De auteurs van het rapport schrijven dat zowel financiële instellingen als individuen zullen profiteren van Ripple’s modernisering van het Afrikaanse betalingssysteem:
“Ripple’s betalingsoplossing, On-Demand Liquidity, maakt het mogelijk voor organisaties om wereldwijde betalingen in real-time af te handelen tegen minimale kosten, zonder dat werkkapitaal op doelrekeningen moet worden vastgezet. Door XRP als brugvaluta te gebruiken, kunnen fondsen aan beide kanten van een transactie in de lokale valuta worden verstuurd en ontvangen.”
Het groeiende netwerk van Ripple
Dankzij het groeiende wereldwijde netwerk van Ripple kunnen ook fintech-multinationals profiteren, aldus het rapport. Ze kunnen de kosten verlagen door financiering vooraf te elimineren en tegelijkertijd toegang te krijgen tot uitbetalingssystemen over de hele wereld.
Naarmate de innovatie op het gebied van digitale betalingen en de adoptie van cryptovaluta zich uitbreiden, werkt Ripple samen met lokale financiële instellingen en fintechs om de voordelen van betere grensoverschrijdende geldovermakingen naar de regio te brengen. Waaronder interoperabiliteit van regionale betalingen en vlekkeloos geldverkeer over het hele continent.
– De auteurs van het rapport
Het rapport maakt een bijzondere melding van Ripple’s samenwerking met MFS Africa, die in het eerste kwartaal van 2023 werd aangekondigd. Volgens het rapport maakt de Zuid-Afrikaanse dienstverlener gebruik van ODL om ISO20022-conforme betalingsdiensten op te zetten met behulp van op blockchain gebaseerde uitbetalingssystemen.
Op dit moment wordt XRP verhandeld tegen een koers van $0,4259. Om te voorkomen dat de prijs terugvalt naar het handelsbereik van november 2022 tot half maart 2023, moet er ondersteuning zijn op een prijs van $0,41. Aan de positieve kant vormt een prijs van $0,44 het voornaamste weerstandsniveau. Daarnaast kan een 200-daagse EMA op een prijs van $0,4354 ook voor aanzienlijke tegenwind zorgen.
Het bericht 13 Afrikaanse landen maken gebruik van Ripple en XRP verscheen eerst op Newsbit.