Als je al wat langer meeloopt in de crypto-industrie, dan heb je vast weleens van EOS gehoord. Tijdens de bullmarkt van 2017 en 2018 werd EOS beschouwd als een project met de potentie om Ethereum van de troon te stoten als grootste smart contract platform.
Inmiddels is het enthousiasme rondom EOS grotendeels verdwenen, maar voor 14 april staat er een upgrade op de planning die dat moet veranderen.
EOS Network Foundation
Als we Messari mogen geloven, dan is EOS onder de vleugels van de EOS Network Foundation van CEO Yves La Rose weer helemaal opgebloeid. Waar het project de verwachtingen van de beginjaren in eerste instantie niet kon waarmaken, gaat EOS nu een tweede poging wagen. “EOS heeft nieuw leven gevonden met plannen voor de upgrade van het consensus mechanisme, een EVM-oplossing en een vernieuwde groeistrategie”, aldus Messari.
Een consensus mechanisme is het protocol waarmee een blockchain consensus bereikt binnen het netwerk. In het geval van Bitcoin is dat bijvoorbeeld het traditionele Proof-of-Work, terwijl het voor Ethereum om Proof-of-Stake gaat.
EOS maakt gebruikt van Delegated Proof-of-Stake, wat een afgeleide is van Proof-of-Stake. Binnen het netwerk van EOS kunnen tokenhouders hun tokens toewijzen aan bepaalde “uitgekozen” stakers. Zo krijg je een meer democratische variant van Proof-of-Stake, waarbij een relatief kleine groep verantwoordelijk is voor het onderhouden van de blockchain.
Upgrade van 14 april
De grote upgrade voor EOS staat op dit moment voor 14 april op de planning. Het idee is om dan de zogenaamde Ethereum Virtual Machine (EVM) oplossing te lanceren. EVM is een softwarelaag die in principe is ontworpen om bovenop de Ethereum-blockchain te draaien. Het is de omgeving waarin smart contracts en decentrale applicaties worden uitgevoerd.
Het is een virtuele machine (of computer) die code kan uitvoeren die is geschreven in Solidity, een programmeertaal die speciaal is ontworpen voor Ethereum. EVM is zo ontworpen dat het een veilige omgeving is om decentrale applicaties te draaien, zodat iedere deelnemer in het netwerk (node) dezelfde resultaten bereikt.
Door de Ethereum Virtual Machine voor EOS te bouwen en te combineren met de snelheid van het netwerk van EOS, ontstaat er volgens La Rose een unieke combinatie. “Met meer dan 800 swaps per seconde wordt de EOS EVM verreweg de snelste EVM. Driemaal sneller dan Solana en BNB en 25 maar sneller dan Avalanche”, aldus La Rose.
Grote kans
Op het moment van schrijven zijn er nog niet veel decentrale applicaties beschikbaar op het netwerk van EOS. Wat dat betreft ligt er volgens La Rose een gigantische kans voor ontwikkelaar die naam voor zichzelf willen maken binnen deze industrie. “Als de EOS EVM lanceert, dan komt deze op dag 1 niet met duizenden decentrale applicaties op de markt. Dat betekent dat er een gigantische kans sis voor ontwikkelaars die als eerste willen bouwen op EOS EVM”, zo schrijft een enthousiaste La Rose.
Het zou heel bijzonder zijn als het hiermee lukt om EOS nieuw leven in te blazen. In de beginjaren werd het project namelijk gezien als een potentieel monster. Met de Initial Coin Offering (ICO) haalde EOS dan ook 4 miljard dollar op, wat nog altijd een absoluut record is binnen de industrie.
Qua activiteit op het netwerk ziet het er niet naar uit dat EOS opnieuw een succes zal worden. Waar het in 2021 nog gemiddeld 13.000 nieuwe adressen op de blockchain zag, daalde dat in 2022 naar 2.600 adressen en zitten we dit jaar op een gemiddelde van 1.785 nieuwe adressen per dag.
Contentspecialist gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post 14 april krijgt crypto EOS zijn belangrijkste upgrade tot nu toe appeared first on BLOX | Nieuws.