Justin Bons steekt weer van wal over bitcoin. De Nederlandse oprichter van cryptofonds Cyber Capital zegt dat Bitcoin achterhaald is en andere crypto’s inmiddels veel verder zijn.

We zijn benieuwd wat zijn agenda is, aangezien hij in augustus ook al een lang Twitter-betoog deelde waarom Bitcoin een van de slechtste crypto’s is.

Donderdag had Bons het weer op zijn heupen en beschrijft waarom Bitcoin niets meer is dan een middel om mee te speculeren.

Hij geeft 17 redenen waarom je niet moet investeren in Bitcoin. Dit artikel veronderstelt dat je al wel wat voorkennis hebt over Bitcoin en de bijbehorende geschiedenis. Vandaag pakken we de eerste helft op, morgen de tweede helft.

Reden 1: Geen gebruik zonder capaciteit

Bitcoin zou niet genoeg capaciteit hebben omdat de blokken gelimiteerd zijn op 1 MB. Hierin passen 2000 transacties. Dat klinkt veel maar dat valt vies tegen. Gemiddeld komt er elke 10 minuten namelijk een blok van maximaal 2000 transacties bij. Dat betekent 200 transacties per minuut.

Visa zegt gemiddeld 1700 transacties per seconde uit te voeren. Bitcoin moet dus opschalen wil het als betaalsysteem kunnen concurreren met wat er al bestaat. Maar dat kan zonder de blokken te vergroten, daarvoor is namelijk het lightning network uitgevonden, een tweede laag over de blockchain van Bitcoin, speciaal bedoeld om duizenden transacties per seconde uit te kunnen voeren.

Reden 2: Geen langetermijnbeveiliging zonder nut

In 2140 wordt het laatste stukje nieuwe bitcoin gemined waardoor vanaf dat moment het verdienmodel van miners op de schop gaat. Aangezien miners met hun computerkracht het netwerk van Bitocin veilig houden, zegt Bons dat dit een onhoudbaar systeem is.

Maar tegen die tijd worden er miljoenen transacties per blok verwerkt, via het lightning network. Als ze allemaal een klein beetje vergoeding meegeven kan dat al genoeg zijn om miners aan het werk te houden.

Reden 3: Geen waardepropositie zonder veiligheid en bruikbaarheid

Bons zegt dat Bitcoin geen waarde meer vertegenwoordigt en niet kan dienen als waardeopslag of geld, zonder de juiste veiligheid en gebrekkige capaciteit. Dit hebben we in bovenstaande twee alinea’s al weelegd.

Reden 4: Het aanbod is niet voorspelbaar

Vervolgens zegt hij dat de limiet van 21 miljoen moet worden verhoogd omdat de inflatie moet worden verhoogd als gevolg van een gebrekkig beveiligingsmodel. Ten eerste is dat beveiligingsmodel niet gebrekkig en ten tweede blijft zelfs na 2140 het aanbod transparant.

Reden 5: Zwakke symbolische economie door het ontbreken van een brandmechanisme en een voorspelbare toevoer

Er worden geen bitcoins uit de roulatie gehaald, en dat is maar goed ook. Dat is helemaal niet nodig want dat doet de markt uit zichzelf. Denk aan al die kwijtgeraakte wachtwoorden. De vrije Bitcoin markt heeft geen centrale baas nodig die bepaalt dat er coins uit de markt gehaald moeten worden.

Reden 6: Niet concurrerend zonder een solide waardevoorstel

Het waardevoorstel van Bitcoin is dat het de meest veilige crypto is, die daarnaast ook nog eens decentraal is opgezet, geen leider kent en transparant is.

Reden 7: Geen programmeerbaarheid, composeerbaarheid of interoperabiliteit

Bitcoin kan volgens Bons niet veranderd worden en is niet flexibel genoeg en werkt niet met andere blockchainprojecten. Dit klopt niet, want bitcoin kan veranderen, mits de meerderheid van het netwerk hier voor stemt. Maar kleine kans dat dat gebeurt en dat is maar goed ook.

Hoe simpeler Bitcoin, des te makkelijker het is om het netwerk veilig te houden. En dan doelen we niet alleen op cybersecurity, maar ook op het uitblijven van rug pulls en andere scams in DeFi.

Reden 8: Geen Defi (Vanwege het gebrek aan programmeerbaarheid)

Bitcoin kent geen smart contracts en kan daarom geen DeFi-architectuur huisvesten. Dat is inderdaad de huidige staat van het netwerk. De vraag is of DeFi en smart contracts sowieso wel thuis horen op Bitcoin, of dat deze lekker bij Ethereum, Solana en andere blockchains moeten blijven.

Mocht je je BTC nu willen gebruiken voor DeFi, dan kan dat via zogenaamde wrapped bitcoin. Je BTC worden vastgezet op een bepaald adres en je krijgt hier WBTC voor in de plaats die je op de blockchain van Ethereum kan gebruiken voor wat je maar wil.

Andere mogelijkheden om Bitcoin te gebruiken zijn Stacks en Rootstock, deze twee projecten kunnen wellicht een grotere rol spelen in de volgende bullrun.

Dit zijn de eerste 8 van de in totaal 17 redenen waarom Bitcoin niets is. Morgen gaan we in op de resterende argumenten.

The post 17 keer waarom Bitcoin waardeloos is, aldus Nederlandse oprichter cryptofonds appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!