Het rapport “2024 State of Crypto” van a16z Crypto, de op cryptocurrency gerichte tak van het durfkapitaalbedrijf Andreessen Horowitz (a16z), biedt een diepgaand overzicht van de belangrijke ontwikkelingen in de crypto-wereld. Het onthult een industrie die niet alleen gegroeid is, maar ook is geëvolueerd op belangrijke gebieden zoals politieke relevantie, infrastructuur en gebruikersadoptie.

Activiteit en ontwikkeling

Een van de opvallende bevindingen uit het rapport is dat de crypto-activiteit en het gebruik op een recordhoogte zijn beland, met in totaal 220 miljoen maandelijks actieve crypto-adressen in september. Dit betekent een verdrievoudiging van de groei sinds het einde van 2023, grotendeels gedreven door de explosieve opkomst van Solana (SOL), die bijna 100 miljoen actieve adressen voor zijn rekening nam. Andere prominente netwerken zijn onder andere NEAR, Coinbase’s Layer 2 Base en Ethereum.

Het rapport introduceert daarnaast het “Builder Energy” dashboard. Dit houdt de interesse en activiteit van ontwikkelaars over verschillende blockchain-netwerken bij. Hoewel Ethereum nog steeds het grootste deel van de developer-interesse heeft met 20,8%, hebben Solana en Base aanzienlijke groei doorgemaakt. In het afgelopen jaar is de ontwikkelaars-interesse in Solana meer dan verdubbeld tot 11,2%. Deze stijging weerspiegelt de toenemende aantrekkingskracht van Layer 2-oplossingen en high-throughput blockchains, die ontwikkelaars aantrekken door hun schaalbaarheid en lagere transactiekosten.

Politiek

Politiek speelt daarnaast een grote rol in crypto, vooral nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen. In het rapport werd benadrukt dat swing states, zoals Pennsylvania en Wisconsin, de vierde en vijfde grootste stijging in interesse in crypto-zoekopdrachten hebben gezien sinds 2020. Dit geeft aan dat digitale activa een belangrijk politiek onderwerp is geworden.

Het VC-bedrijf ziet de notering van spot Bitcoin– en Ethereum-beursgenoteerde producten (ETP’s) in de VS, die samen ongeveer $65 miljard aan activa beheren, als een belangrijke regelgevende prestatie. Dit zou kunnen leiden tot verdere mainstream adoptie. Ze stellen dat de goedkeuring van deze ETP’s door de Amerikaanse SEC een belangrijke stap voorwaarts is, en verwachten dat er een bipartijdige beweging op gang komt met meer crypto-gerelateerde wetgeving in de nabije toekomst.

Stablecoins en infrastructuur

Stablecoins worden ook onder de aandacht gebracht in het rapport. Het rapport stelt namelijk dat stablecoins, met hun vermogen om snelle, goedkope wereldwijde betalingen te vergemakkelijken, nu worden beschouwd als een cruciaal onderdeel van het financiële systeem. In het tweede kwartaal van 2024 hebben stablecoins zelfs $8,5 biljoen aan transactievolume verwerkt. Dit is meer dan het dubbele van de $3,9 biljoen die door Visa werd afgehandeld in dezelfde periode. Het rapport benadrukt dat de product-markt fit van stablecoins onmiskenbaar is, en met verbeteringen in infrastructuur die de transactiekosten drastisch verlagen, wordt verwacht dat hun opwaartse traject zal blijven doorgaan. Zo wordt bijvoorbeeld opgemerkt dat de kosten voor het verzenden van USDC op Base, een Layer 2-oplossing, zijn gedaald tot minder dan één cent per transactie.

Bovendien hebben infrastructuurverbeteringen de capaciteit van blockchains drastisch vergroot en zijn de transacties kosten verlaagd. Blockchains verwerken momenteel 50 keer zoveel transacties als in dezelfde periode in 2020. Dit komt voornamelijk door de innovaties in schaaloplossingen en andere high-throughput netwerken. Het rapport stelt dat de “Dencun” upgrade van Ethereum, die eerder dit jaar werd geïmplementeerd, de vergoedingen die door Layer 2-netwerken worden betaald aanzienlijk heeft verlaagd, terwijl de waarde die via deze netwerken wordt verhandeld is toegenomen.

Het rapport gaat ook in op hoe infrastructuurverbeteringen de capaciteit van blockchains drastisch hebben vergroot en de transactiekosten hebben verlaagd. Blockchains verwerken nu 50 keer zoveel transacties per seconde als vier jaar geleden, dankzij innovaties zoals Layer 2-schaaloplossingen op Ethereum en andere high-throughput netwerken. Het stelt dat de “Dencun” upgrade van Ethereum, die eerder dit jaar werd geïmplementeerd, de vergoedingen die door Layer 2-netwerken worden betaald aanzienlijk heeft verlaagd, terwijl de waarde die via deze netwerken wordt verhandeld is toegenomen.

AI en DeFI

Daarnaast verkent het rapport de groeiende overlap tussen crypto en AI. Er wordt gesteld dat ongeveer een derde van de crypto-projecten nu gebruik maakt van AI, een scherpe stijging ten opzichte van vorig jaar, en dat de synergieën tussen de twee technologieën nieuwe kansen bieden, vooral op het gebied van gedecentraliseerde AI-computing en verificatie van de authenticiteit van digitale media.

Tot slot herinnert het rapport ons eraan dat DeFi een belangrijk groeigebied blijft binnen crypto. Het stelt dat DeFi sinds zijn doorbraak in 2020 is gegroeid en nu goed is voor 10% van de spot crypto-handelsmarkt en 34% van de dagelijks actieve adressen, wat zijn veerkracht en populariteit onder gebruikers aantoont. Verder wordt opgemerkt dat er momenteel meer dan $169 miljard is vastgezet in verschillende DeFi-protocollen.

Het bericht 2024 State of Crypto-rapport gepubliceerd, wat zijn de belangrijkste punten? verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!