Cryptocurrency, NFT’s, Web3, DeFi, zijn allemaal termen die je steeds vaker hoort. Deze termen hebben allemaal te maken met de nieuwe crypto- en blockchain-technologie. Door de toenemende populariteit en nieuwe ontwikkelingen kunnen deze technologieën interessant zijn voor de toekomst. Helaas blijft de Europese crypto adoptie achter in vergelijking met de rest van de wereld. Maar de veranderingen staan niet stil op de Nederlandse markt. Onderstaande drie crypto projecten kunnen Nederland helpen met een grotere acceptatie en sneller adoptie in Nederland en in Europa.

Blockchain is ongetwijfeld veel meer bekend dan een paar jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2015 waren er minder dan 5 miljoen gebruikers van een crypto-portemonnee, maar dat cijfer schoot omhoog tot meer dan 25 miljoen tijdens de bullrun begin 2018. 

Crypto wallets

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Sinds het begin van 2022 zijn er al meer dan 300 miljoen crypto-gebruikers en dat aantal zal groeien naarmate cryptocurrency wordt ondersteund door grote bedrijven zoals PayPal, Visa, Mastercard, Revolut en anderen. We kunnen zeggen dat de volgende correctie milder zal zijn dan de correctieperiode waarmee beleggers in december 2017 te maken kregen. Beleggers in de cryptomarkt zullen nog steeds goed moeten kijken, aangezien veel externe factoren (inflatie, Fed-tarieven) de waarde beïnvloeden.”

Bijna iedereen die je vraagt of ze gehoord hebben van bitcoin, cryptocurrency of NFT’s, zal met ja antwoorden. Maar of je vraagt of ze het gebruiken dank zal het percentage van mensen die met ja antwoorden laag liggen. Uit een recent onderzoek van Multiscope is geconcludeerd dat 1,9 miljoen mensen in Nederland investeren in cryptocurrencies, waarvan het grote deel in Bitcoin. 

Hoewel veel grote bedrijven experimenteren met back-end blockchain-oplossingen, zijn die oplossingen nog verre van toegankelijk voor de normale consument. Trage en dure transacties, veiligheidsproblemen en moeilijk te gebruiken interfaces zijn slechts enkele van de obstakels voor een bredere implementatie. Maar blockchain-enthousiastelingen moeten de hoop nog niet opgeven. De onderstaande projecten werken er hard aan om de gebruikerservaringen voor cryptocurrencies te vereenvoudigen.

Bitvavo

Een Nederlandse exchange voor digitale valuta is Bitvavo. Bitvavo is opgericht in 2018 en is in Nederland het grootste en goedkoopste handelsplatform. Deze Nederlandse exchange heeft het doel om één van de belangrijkste platformen te worden in digitale valuta in Europa. Op het handelsplatform is het mogelijk om in meer dan 175 cryptocurrencies te handelen en te bewaren. 

Hoe stimuleert Bitvavo de populariteit in Nederland?

Bitvavo heeft grote groeiplannen en daarvoor bieden ze belangrijke mogelijkheden aan waardoor het voor Nederlanders super gemakkelijk is om te handelen in cryptocurrencies. Een belangrijk punt is dat Bitvavo de goedkoopste exchange van Nederland is. Het bedrijf biedt maximaal 0,25% aan kosten, ook voor kleinere investeringen.

 Daarnaast kunnen gebruikers heel eenvoudig betalen met iDEAL, Bancontact, SEPA Instant of creditcard. De grootste reden waarom Nederlanders niet investeren in cryptocurrencies is de veiligheid. Deze zorg neemt Bitvavo weg. Het handelsplatform biedt een garantie van 100.000 euro. Klanten die hun geld kwijtraken doordat iemand anders op hun account inbreekt, kunnen daarmee hun geld eenmalig terugkrijgen. Mocht je toch meer verspreiding in je portofolio willen dan is het aanraden om je te verdiepen in ETC en ETN.  

Grootste Nederlandse blockchain stad

De stad Emmen introduceert een nieuwe manier om inwoners energie te laten besparen met een energie portefeuille. Met deze app, die op blockchain technologie, werkt, kunnen inwoners punten verdienen voor het beantwoorden van vragen over energiebesparende maatregelen in hun woning. De punten of munten worden als beloning naar de portemonnee gestuurd en burgers kunnen energiebesparende apparaten kopen bij lokale retailers. De app is ontwikkeld door het Blockchainlab Drenthe samen met de gemeente Emmen als onderdeel van het BLING-project. 

De verzamelde informatie wordt op wijkniveau gebruikt om de gemeente te helpen bij het maken van beter toekomstig beleid. Burgers kunnen de verdiende munten bij lokale bouwmarkten gebruiken voor energiebesparende maatregelen voor hun huis, zoals led-lampen, radiatorfolie of tochtstrips. Dit gaat tot maximaal € 50,-. In ruil voor deze spaarboxen krijgen de winkeliers geld van de gemeente.

Met deze stap krijgt de normale burger meer ervaring met de blockchain technologie, waardoor de stap naar cryptocurrencies kleiner wordt. 

Gulden

De meeste Nederlanders hebben de tijden met de gulden meegemaakt, waarvan sommige de munteenhoud nog steeds omrekenen. De nieuwe generatie heeft de gulden niet meegemaakt. Om de verdwenen munteenheid terug te krijgen heeft het team van Gulden de oude nationale munt opnieuw geïntroduceerd in de vorm van een cryptocurrency. Daarnaast was een belangrijke reden om de technologie en concept te introduceren bij mensen die weinig tot geen kennis hadden over cryptocurrency en blockchain. Door de munteenheid Gulden te noemen wordt de adoptie op een laagdrempelige manier gestimuleerd. 

The post Analyse: 3 Nederlandse crypto-projecten die adoptie in Europa kunnen stimuleren
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!