Op 3 januari 2009 ging de bitcoin (BTC) blockchain live. Het was in het leven geroepen als alternatief betalingssysteem dat vrij is van centrale controle. Waar bitcoin eerst nagenoeg nog waardeloos was, hebben we over de jaren heen een extreme stijging gezien in de prijs. Zo bereikte bitcoin in november 2021 een recordhoogte van $69.044. Op het moment schommelen we rond de $23.000. Een verdere stijging in prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen inflatie, de ‘havling’ van bitcoin en institutionele adoptie een rol bij verdere prijsontwikkelingen. 

Inflatie

In een recent artikel bespraken we al de huidige extreme inflatie en wat dit betekent voor bitcoin. Fiat valuta zijn overheid gedekte valuta zoals de euro of dollar. Overheden staan hierbij volledig in hun macht om extra geld bij te printen. Op de lange termijn zorgt dit ervoor dat je koopkracht van de desbetreffende valuta daalt.

Bitcoin wordt vaak net als goud bestempeld als een hedge tegen inflatie. De hoeveelheid bitcoin is net als goud gelimiteerd. Zo bevat onze aarde een gelimiteerde hoeveelheid goud. Hoe meer goud er gedolven wordt, hoe minder goud er over blijft in de grond. Vergelijkbaar weten we van bitcoin dat er een maximaal aantal is, namelijk 21.000.000. Ook staat de productie van bitcoin vast in wiskundige formules. 

Het is de wet van vraag en aanbod dat bitcoin in prijs zal stijgen wanneer dollars en euro’s steeds maar worden bijgeprint. Op het moment zijn er al meer dan 19.000.000 bitcoin in omloop. Daarmee zijn we niet ver af van het totale aantal bitcoins dat er in omloop kunnen zijn. In vergelijking worden fiat valuta, zoals de dollar, masaal bijgeprint.

De bitcoin halving

Via mining worden nieuwe bitcoins gecreëerd. Doormiddel van wiskundige puzzles garanderen miners de veiligheid van het netwerk en worden alle transacties gecontroleerd. In ruil daarvoor krijgen ze bitcoin. De hoeveelheid bitcoin die beschikbaar komt bij het oplossen van deze wiskundige puzzles staat al sinds 2009 vast. Elke vier jaar wordt het aantal bitcoin dat beschikbaar komt bij minen gehalveerd. Dit wordt ook wel de halving genoemd. 

Historisch gezien zien we na de halving een bullish periode. Zo steeg de prijs na de eerste halvering in november 2021 van $12 naar $1.200. De tweede halvering vond in 2016 plaats. In de twee jaar erna steeg de prijs van $647 naar $19.800. De laatste halvering vond in mei 2020 plaats. bitcoin klom toen van zijn laagste punt op $8.700 naar $69.044. 

De volgende halvering vind plaatst in 2024. Gezien de stijgingen die bitcoin na eerderbenoemde halveringen meemaakte, wordt de piek na de halvering in 2024 op $284.272 geschat. De Winklevoss twins, die rond de 1% van alle bitcoins kochten in 2012, schatten dat bitcoin na de halvering van 2030 een waarde van $500.000 kan vertegenwoordigen.

Institutionele adoptie

De interesse vanuit grote bedrijven zorgt voor grote hoeveelheden geld die in de cryptowereld binnenstromen en maakt het bezitten van crypto toegankelijk voor de meerderheid. Zo heeft Michael Saylor, ex-CEO van MicroStrategy, er voor gezorgd dat MicroStrategy meer dan 129.000 bitcoins in het bezit heeft. Ook de bank Golman Sachs kondigde in april aan dat de divisie voor privévermogensbeheer bitcoin als investeringsmogelijkheid zou gaan aanbieden.

The post Analyse: 3 redenen waarom bitcoin een gouden toekomst heeft
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!