Onderstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Dit is geen financieel advies en onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt dienen alleen voor educatieve doeleinden.


Er is al jaren veel kritiek op de cryptomarkt vanwege het enorme energieverbruik van bepaalde blockchain netwerken. Zo gebruikt bijvoorbeeld Bitcoin meer energie dan het hele land Argentinië gebruikt. 

Daarom zijn er steeds meer cryptomunten die dit probleem op proberen te lossen en hun eigen netwerk duurzamer maken. Ook komen er cryptomunten die zelfs een steentje bij proberen te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering door innovatieve technologie. 

In dit artikel vind je 5 duurzame cryptomunten 2022 en ontdek jij de beste groene crypto projecten van het moment. 

Top 5 Duurzame Cryptomunten

  1. IMPT (IMPT) – Compenseer je eigen uitstoot met deze nieuwe duurzame crypto
  2. Tamadoge (TAMA) – Groene Cryptomunt met grote potentie
  3. Cardano (ADA) – Duurzaam Crypto Project met veel mogelijkheden
  4. Ethereum (ETH) – Na overstap op Proof-of-Stake een duurzame cryptomunt
  5. Hedera (HBAR) – Groenste Proof-of-Stake cryptomunt 

Top 5 Duurzame Cryptomunten Nader belicht

Hieronder bekijken we de top 5 duurzame cryptomunten beter en kun je van elke cryptomunt lezen hoe duurzaam ze zijn en wat de toepassingen van de cryptomunten zijn. 

1. IMPT (IMPT) – Compenseer je eigen uitstoot met deze nieuwe duurzame crypto

De meest duurzame cryptomunt is een munt die niet alleen ervoor zorgt dat het eigen netwerk duurzaam is, maar ook echt klimaatverandering tegen wil gaan. Het gaat hier om cryptomunt IMPT, die momenteel verkrijgbaar is in een presale

Met de IMPT tokens kun je carbon credits kopen. Dit zijn de credits die bedrijven nodig hebben om CO2 uit te mogen stoten. Het bijzondere van deze credits is dat ze verhandelbaar zijn, waardoor het een interessante investering kan zijn. 

Je hebt zelf de keuze wat je met de gekochte carbon credits doet, je kunt wachten tot ze meer waard zijn en ze aan bedrijven doorverkopen, maar ook verbranden. Met het verbranden van de carbon credits verdien je niks, maar compenseer je jouw eigen uitstoot. 

Carbon credits die verbrand zijn, kunnen natuurlijk nooit meer gebruikt worden door bedrijven, wat betekent dat de CO2 die volgens deze carbon credits uitgestoten mogen worden, nooit echt de lucht in zal komen. 

Je kunt alvast investeren in dit nieuwe crypto project door mee te doen met de voorverkoop. Hier kun je de tokens als eerste kopen voordat ze beschikbaar worden bij exchanges en vrij verhandelbaar zijn. 

Hoe eerder je investeert, hoe lager de prijs waarvoor je de munten kunt kopen. Zo kun je in de eerste fase van de presale de munten kopen voor $0,018 per stuk en zijn ze in de derde, en laatste, fase van de voorverkoop al $0,028. 

Daarna zal de munt ook beschikbaar worden op exchanges en zal de prijs in eerste instantie ingesteld zijn op de laatste presale prijs. Als je nu investeert, maak je dus meteen winst zodra de munt op een exchange terecht komt. 

2. Tamadoge (TAMA) – Groene Cryptomunt met grote potentie

Een andere geschikte token die ook nog erg nieuw is, is Tamadoge. Deze munt draait op het Ethereum netwerk en sinds kort is dit netwerk een stuk duurzamer geworden, hier lees je zo meteen nog meer over. 

De munt doet verder niets speciaals om tot deze categorie te behoren, maar is vanwege de grote potentie wel een uitstekende munt om nu te kopen. Sinds Tamadoge uit de presale fase is, schiet de prijs omhoog. 

Dat komt niet uit het niets, want de munt werd na de presale direct beschikbaar bij de exchange OKX, een grote bekende exchange. Waar de munt in de eerste fase van de presale voor $0,01 te koop was, is de prijs inmiddels gestegen naar meer dan $0,17.

Dit hoeft nog lang niet het eindpunt te zijn van Tamadoge. Gezien de extreme stijgingen van afgelopen week lijkt Tamadoge steeds meer op weg om de nieuwe Dogecoin of Shiba Inu te worden. 

Die munten hebben beide nog een veel grotere marktwaarde die door Tamadoge pas bereikt wordt als de munt $3,- of meer waard is. Genoeg ruimte dus om nog te gaan stijgen in prijs en daar zijn ook redenen voor om dit te verwachten. 

Naast extra listings bij exchanges als LBank, MEXC en meer heeft Tamadoge de komende tijd ook nog een hoop andere ontwikkelingen gepland staan. Zo zal op 6 oktober het eerste deel van de Tamadoge NFT’s uitgebracht worden.  Dit zal een collectie van 100 ‘Ultra Rare’ Tamadoge NFT’s zijn. In totaal komen er 21.100 Tamadoge NFT’s beschikbaar met ook NFT’s uit de categorieën ‘Common’ en ‘Rare’. 

Deze NFT’s kunnen gebruikt gaan worden binnen de Tamaverse, een nog uit te brengen metaverse op het platform. Verder wordt er een groot scala aan verschillende spellen uitgebracht. Al deze aankondigingen en lanceringen van nieuwe applicaties kunnen voor nieuwe prijsstijgingen zorgen. 

3. Cardano (ADA) – Duurzaam Crypto Project met veel mogelijkheden

Het crypto project Cardano bestaat sinds 2017 en wist in korte tijd veel investeerders enthousiast te krijgen over de munt. Achter Cardano zit een eigen blockchain netwerk dat met Proof-of-Stake werkt een daarmee zeer duurzaam is. 

Je kunt Cardano het best vergelijken met Ethereum, het is een netwerk waarop ontwikkelaars aan de gang kunnen gaan met blockchain technologie. Zo kunnen ze decentrale appilicates (dApps) ontwikkelen dankzij de smart contracts infrastructuur. 

Het grote verschil tussen Cardano en Ethereum is dat Cardano al sinds het begin met Proof-of-Stake technologie werkt. Daarmee wisten ze eerder een duurzaam netwerk te ontwikkelen dat ook nog eens schaalbaar is. 

De schaalbaarheid van een cryptomunt is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van een project. Bitcoin is bijvoorbeeld veel lastiger schaalbaar doordat transacties erg lang duren en er een limiet zit aan het aantal transacties dat er verwerkt kunnen worden per uur. 

Cardano is wat dat betreft klaar voor de toekomst en kan aanzienlijk verder groeien zonder in de problemen te komen met lange transactietijden of hoge transactiekosten. 

Verder wordt met schaalbaarheid ook bedoeld dat er boven op de eerste laag van de blockchain, de originele Cardano-laag, verder gebouwd kan worden. Met deze tweede laag ontstaan er meer mogelijkheden op het netwerk. 

Het doel van Cardano is, hoe generiek het ook klinkt, een positieve bijdrage te leveren aan wereldwijde technologische ontwikkelingen. Daarom is het project ook druk bezig met de technologie naar minder ontwikkelde landen te brengen.

De technologie van Cardano kan in deze landen helpen met het veilig digitaliseren van industrie, agricultuur, overheden, educatie, gezondheidszorg, financiën en nog veel meer. 

Waar de meeste cryptomunt een oplossing kunnen bieden voor mensen in dit soort landen die geen bankrekening hebben, probeert Cardano de ontwikkelingen op een veel grotere schaal te ondersteunen. 

4. Ethereum (ETH) – Na overstap op Proof-of-Stake een duurzame cryptomunt

De munt is al een paar keer voorbij gekomen en dat is ook niet gek, het is na Bitcoin de meest waardevolle cryptomunt en er gebeurt van alles rondom het netwerk. Ethereum heeft onlangs de drastische stap gezet om van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake over te stappen.

Dat klinkt alsof de ontwikkelaars een knopje in konden drukken en de overstap geregeld was, maar niets is minder waar. Er werd al jaren gesproken over deze overstap, maar nu is de ‘Ethereum Merge’ eindelijk uitgevoerd. 

Ethereum heeft met deze merge meerdere problemen proberen op te lossen. Zo is het energieverbruik van het netwerk met 99% gedaald nu het niet meer mogelijk is om Ethereum te minen. 

Daarvoor werden eerst computers met dure hardware voor gebruikt die dag en nacht aanstonden om complexe algoritmes op te lossen. Nu is dat niet meer nodig doordat staking pools zonder deze hardware werken. 

Naast het hoge energieverbruik waren er meer problemen rondom het Ethereum netwerk. Voor transacties op het netwerk moeten namelijk ‘gas fees’ betaald worden, maar die liepen alleen maar verder op omdat het netwerk niet snel genoeg was. 

Daardoor werden transacties die de meeste gas fees betaalden eerst uitgevoerd en ontstaat er een steeds langere lijst van achterstallige transacties. Door naar Proof-of-Stake over te stappen is Ethereum veel sneller en kent het lagere transactiekosten. 

Nu het een duurzame(re) cryptomunt is geworden, kan het voor veel mensen een geschikte investering zijn die mogelijk eerst reservaties hadden ten opzichte van het project. 

5. Hedera (HBAR) – Groenste Proof-of-Stake cryptomunt 

Je hebt al over een aantal cryptomunten gelezen dat ze duurzaam zijn omdat ze Proof-of-Stake gebruiken in plaats van het energieverslindende Proof-of-Work protocol. Er zit alleen ook tussen deze munten een verschil in energiegebruik. 

Hedera is een munt die ‘carbon negative’ is, dat houdt in dat ze meer CO2 uit de lucht verwijderen dan dat ze er in pompen. Dat doen ze onder andere door een Proof-of-Stake protocol dat nauwelijks energie vergt. 

In bovenstaande afbeelding worden de meest bekende Proof-of-Stake munten met elkaar vergelijken en wordt er gekeken naar het aantal Watt dat nodig is per transactie. Hoewel de verhoudingen in de grafiek niet kloppen en teveel in het voordeel van Hedera spreken zijn de cijfers duidelijk; het energieverbruik van Hedera is bijna 0. 

Ter vergelijking, Bitcoin gebruikt 707 kilowatt per transactie, nog altijd 1400 keer zoveel als Ethereum gebruikt, maar in vergelijking met Hedera gaat het om nog veel grotere verschillen. 

Wat maakt een cryptomunt duurzaam? 

De cryptomarkt staat er qua duurzaamheid niet goed op en dat heeft alles te maken met het energieverbruik van enkele grote munten. Met uitschieter Bitcoin als meest vervuilende munt is het imago van veel andere cryptomunten onterecht verslechterd. 

Toch moet ook van Bitcoin gezegd worden dat het in principe geen vervuilende munt hoeft te zijn, in feite zou het netwerk volledig op groene stroom kunnen draaien. Momenteel wordt er voor Bitcoin mining al veel groene stroom gebruikt.

Er valt daarentegen ook wat te zeggen voor het argument dat deze schone energie anders gebruikt had kunnen worden voor belangrijkere zaken waar nu nog grijze stroom voor gebruikt wordt. 

Een duurzame cryptomunt maakt dus gebruik van Proof-of-Stake in plaats van Proof-of-Work. Het grote verschil is dat je bij Proof-of-Work de munt kan minen door dure hardware 24 uur per dag aan te laten staan, terwijl je bij staking alleen maar een staking pool hoeft aan te maken of je munten in een andere staking pool hoeft te zetten. 

Er zijn ook cryptomunten die niet alleen zelf een duurzaam netwerk willen hebben, maar helemaal gericht zijn op het bestrijden van klimaatverandering. Echt grote successen hebben we hierin nog niet gezien, maar IMPT lijkt met een nieuw innovatief idee wel eens het eerste grote succes in deze niche te kunnen gaan boeken. 

>> Nu de meest duurzame cryptomunten kopen <<< 


Bovenstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Dit is geen financieel advies en onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt dienen alleen voor educatieve doeleinden.

The post Analyse: 5 Duurzame Cryptomunten – Ontdek de Beste Groene Crypto Projecten
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!