Ethereum (ETH) is de gedoemde nummer twee onder de crypto assets. Of het de nummer één Bitcoin (BTC) ooit van de troon zal stoten is de grote vraag, maar ondanks dat is het toch de favoriet van velen. In dit artikel zetten we een aantal opvallende Ethereum feitjes op een rijtje die je misschien nog niet wist.
ETH is opgericht door een tiener
Je weet waarschijnlijk wel dat Vitalik Buterin de bedenker en oprichter is van Ethereum. Maar wist je dat hij pas 19 jaar was toen hij het concept bedacht? Jawel. Hij is namelijk geboren in 1994. In 2013 kwam Buterin met het idee van Ethereum. Een jaar later overtuigde hij Dr. Gavin Wood, en samen richtten ze het Ethereum netwerk op.
De transitie naar proof-of-stake
Sinds de geboorte van Ethereum heeft het altijd gebruikgemaakt van een proof-of-work systeem. Zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Dogecoin (DOGE). Sinds september vorig jaar heeft Ethereum echter de historische transitie gemaakt naar een proof-of-stake systeem. Ether wordt nu niet meer gemined om transacties te valideren. In plaats daarvan wordt Ether gestaket in validator nodes die het netwerk draaiende houden.
Ethereum onderging een fork in 2016
In 2016 werd het Ethereum netwerk in tweeën gesplitst. Dit gebeurde na een significante hack waarbij 33 procent van het kapitaal verloren ging. Na de fork werd het verloren kapitaal teruggehaald. Niet iedereen was echter blij met deze splitsing. Diegenen bleven gebruikmaken van de oude chain. Vandaag de dag is die oude blockchain nog steeds actief, en misschien heb je hier weleens over gehoord: Ethereum Classic.
Het schaalbaarheid probleem van Ethereum
Hoewel Ethereum een populaire keuze is voor investeerders, is het dagelijkse gebruik ervan minder realistisch. Een grote droom van Vitalik Buterin is daarom ook dat op een dag Ether als betaalmiddel gebruikt kan worden. Het netwerk is hier echter niet snel genoeg voor. Om de veiligheid te waarborgen moeten transacties goed gecontroleerd worden. Hierdoor duren transacties relatief lang en kunnen de kosten hiervan ook vrij hoog liggen.
Inmiddels zijn er een hoop protocollen ontwikkeld boven op het Ethereum netwerk die dit probleem oplossen. Dit zijn ‘layer-2 oplossingen’. Voorbeelden hiervan zijn Polygon (MATIC) en Arbitrum (ARB). Deze protocollen maken gebruik van het Ethereum netwerk maar ze verwerken transacties veel sneller en goedkoper.
Charles Hoskinson is een mede-oprichter van Ethereum
Hij is geregeld in het nieuws te vinden; de oprichter van het Cardano (ADA) netwerk, Charles Hoskinson. Maar misschien wist je nog niet dat Hoskinson ook mede-oprichter en voormalig CEO is van Ethereum.
Na een ruzie tussen Buterin en Hoskinson vertrok de laatstgenoemde echter, en begon zijn eigen netwerk Cardano. De reden voor de ruzie was dat Hoskinson de commerciële weg wilde inslaan met Ethereum. Volgens Buterin moest het netwerk echter non-profit blijven.
Inmiddels is Vitalik Buterin de ‘last man standing’ van de groep die oorspronkelijk het Ethereum netwerk oprichtte.
The post Analyse: 5 opvallende feiten over Ethereum die je moet weten
appeared first on Crypto-Insiders.