Uit een recent onderzoek van blockchain-analysebedrijf Dune blijkt dat bijna 60 procent van het handelsvolume in non-fungible tokens (NFTs) in 2022 wash trading was. Wash trading is een vorm van marktmanipulatie, waarbij mensen assets kopen en verkopen om te laten lijken alsof er volume is. Door het volume op te blazen, kun je mensen het idee geven dat bepaalde assets populairder lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
Wash trading met NFTs
In het geval van NFTs werkt dit allemaal vrij eenvoudig. Je koopt een NFT en verkoopt die vervolgens aan jezelf voor een hogere prijs. Het enige wat je dan verliest zijn de handelskosten. Als je dit met een groot deel van een bepaalde collectie doet, kun je mensen het idee geven dat die collectie enorm populair is, terwijl je in werkelijkheid zelf de plaatjes aan het kopen en verkopen bent.
Het nadeel van de blockchain is dat het niet mogelijk is om te zien wie er achter een bepaalde wallet zit. Zo kun je het dus voor elkaar krijgen om een collectie compleet op te pompen, zonder dat er daadwerkelijk iets van organische interesse achterzit. Zodra een collectie flinke plussen laat zien, springt de markt erop en kan een project naar de maan gaan.
Als we Dune mogen geloven, dan begon wash trading binnen de industrie in 2019, maar kwam het in 2022 echt van de grond in de NFT-wereld. Dit komt mede door de zogenaamde ’token beloningen’ die je kunt krijgen door sommige NFTs te verhandelen. Als de transactiekosten lager zijn dan de beloning, dan kun je hier als handelaar al winst op pakken.
Volgens Chainalysis genereerden 110 wash trading adressen in totaal al 8,9 miljoen dollar aan winst. Aan de andere kant was er ook een deel dat juist geld verloor op de transactiekosten. Onder de streep bleef er echter een winst staan.
30 miljard dollar aan wash trades
Als we de onderzoeken van Dune mogen geloven, dan betekent dit dat 45 procent van al het handelsvolume op Ethereum uit wash trades bestond. Dat volume was goed voor ongeveer 30 miljard dollar aan transacties. OpenSea kent een wash trading volume van slechts 2,4 procent en iets minder dan 1 procent van alle trades.
In juni onthulde Vijay Pravin, de CEO en oprichter van NFT-analysebedrijf bitsCrunch, ook al dat 33 procent van het volume nep is. Alles bij elkaar vormt dit wederom een klap voor de geloofwaardigheid van de industrie. Een groot deel van de hype rondom NFTs blijkt nu kunstmatig en in zekere zin crimineel te zijn.
The post Analyse: 60% van NFT-handelsvolume in 2022 was “Wash Trading”
appeared first on Crypto-Insiders.