Stijgende olieprijzen, economische oorlog, inflatie, waarderingszorgen en aanhoudende speculatie? Hoe moeten we als beleggers omgaan met deze extreme dalingen en markt waarin alle beleggers uit angst verkopen. Alphastocks wil je wat handvatten bieden, zodat jij sterker uit deze lastige tijden kunt komen.

In de afgelopen 92 jaar heeft de aandelenmarkt ruwweg 20,5 jaar in bearmarktgebied doorgebracht. Er is sprake van een bearmarkt wanneer de koers van aandelen met meer dan 20% daalt ten opzichte van de hoogste koersen, als gevolg van al te pessimistische vooruitzichten en een slecht algemeen marktsentiment. Daarbovenop komen de vele onzekerheden, zoals hierboven als benoemd waren en je hebt een recept voor een bearmarkt.

De NASDAQ is vorige maand in een bearmarkt beland. De tech-index kreeg het zwaarder te verduren dan andere indexen, omdat de waarderingen de pan uitvlogen. Nu is ook de S&P 500 in een bearmarkt beland. Gisteren daalde de index, waardoor hij 20% onder de all-time highs van januari noteerde.

Het beheer van de huidige bearmarkt

Beleggen in een bearmarkt gaat niet zonder slag of stoot en het kan een pijnlijk proces zijn. Het is gemakkelijk om te beleggen op de weg naar boven, het is niet zo makkelijk als op de weg naar beneden, hoewel de rendementen op deze manier (over de lange termijn) beter zullen zijn, dan wanneer je begint in een bullmarkt.

Maar zelfs in aarzelende tijden mag het ons langetermijnverhaal niet beïnvloeden. Als je altijd een constante belegger bent geweest, zou jouw strategie nu niet moeten veranderen. Zolang de fundamentele factoren ongewijzigd blijven, is het zelfs zinvoller om waar mogelijk tegen betere waarderingen te beleggen. En er is enige troost hier,  kijk maar naar de statistieken:

 • De S&P stijgt elke 3 van de 4 jaar.
 • De gemiddelde bearmarkt duurt 289 dagen.
 • De langste bearmarkt vond plaats tijdens WO II en duurde 535 dagen tussen 1940 en 1942.
 • De gemiddelde daling is 33% in dalende markt periodes.
 • Het duurt gemiddeld 2 jaar om te herstellen.

Natuurlijk, als de vooruitzichten geweldig zijn, is het gemakkelijk. Niet zozeer wanneer er een veelheid aan problemen is. Maar als je een langetermijnthese hebt uitgestippeld, of het nu gaat om een indexbeleggingsstrategie of een aandelen-picking strategie, is dit misschien het moment om het gemiddelde te nemen en je kostenbasis glad te strijken.

Historisch gezien hebben de Amerikaanse markten zich altijd hersteld om nieuwe all-time highs te bereiken, hoe lang het ook duurt. Het aanhouden van een regelmatige beleggingsstrategie of dollar-cost-averaging (DCA) betekent dat wanneer die opveringsperiode komt, jouw rendement zich sneller zal opstapelen dan je denkt, dus zorg er gewoon voor dat je in het juiste type bedrijf belegt.

Tips bij dalende koersen

 1. Schakel je emoties uit
 2. Dollar Cost Average (DCA)
 3. Denk goed na. Soms is niks doen het best
 4. Spreid je beleggingen
 5. Beleg alleen met geld dat je kan missen
 6. Ga voor defensieve posities
 7. Vergelijk brokers. Misschien is het mogelijk om ergens anders veiliger en goedkoper te beleggen. Win-win situatie!

Starten met beleggen?

Als je klaar bent om te beginnen met beleggen, kun je de meeste aandelen en ETF’s kopen bij DEGIRO of BuxZero.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!


Disclaimer: De meningen en uitspraken die in deze column worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders.

The post Analyse: 7 tips voor tijdens een bearmarkt
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!