Na bijna 13 jaar zijn 90% van de 21 miljoen bitcoins als beloning aan de miners in het netwerk uitgegeven. Doordat de uitgifte om de 4 jaar wordt gehalveerd, zal het 120 jaar duren voordat de laatste 10% is uitgegeven. Dat terwijl er meer miners dan ooit in het netwerk strijden voor deze beloning.

Onveranderbaar monetair beleid

Het Bitcoinnetwerk bestaat uit duizenden heel snelle computers (miners) verdeeld over de hele wereld. Het deelnemen aan dit decentrale netwerk vereist dat je je houdt aan het protocol. Hiervoor worden de computers beloond in de vorm van nieuwe bitcoins. De hoogte van deze uitgifte wordt bepaald door de blockhoogte. Elke 210 duizend blocks (ongeveer 4 jaar) wordt deze beloning per block gehalveerd. Wanneer in 2140 deze uitgifte naar 0 is gehalveerd, komt het totaal aantal bitcoin in omloop uit op 21 miljoen.


Het uitgifte schema van de 21 miljoen bitcoins

Het consensus protocol wordt door tienduizenden nodes wereldwijd gecontroleerd. Bitcoin is hierdoor de eerste vorm van geld met een voorspelbaar en onveranderbaar monetair beleid. Niemand heeft de macht over het aanbod van bitcoin. In een tijd waarin centrale banken juist het aanbod van geld vergroten maakt dit schaarse karakter van bitcoin het een aantrekkelijk goed voor sommige beleggers of bedrijven.

‘Supply Shock’

18,9 van de 21 miljoen bitcoins zijn nu in omloop. Dit wordt ook wel de circulating supply genoemd. Alhoewel de uitgifte van nieuwe munten niet meteen meer liquiditeit of een vergroot koopbaar aanbod betekent, wordt het schaarse karakter van bitcoin steeds zichtbaarder. Het overgrote deel van de nieuw uitgegeven bitcoins zijn namelijk in handen van partijen die geen of weinig verkoopgeschiedenis hebben. Hut 8 mining, een van de grootste miners op de wereld, heeft bijvoorbeeld alle 256 geminede bitcoin in november zelf gehouden. In totaal bezit het mining bedrijf 5242 bitcoin.

De hoeveelheid ‘liquide’ bitcoin staat dus niet gelijk aan het aantal dat in omloop is of dagelijks wordt uitgegeven. Uit onderzoek van Glassnode, een blockchain-analyse bedrijf, volgt dat 78 procent van alle uitgegeven munten in handen is van illiquide partijen. Dit zijn wallets die alleen inkomende transacties kennen, en dus (nog) nooit hebben verkocht.

Verder gebruikt Glassnode het aantal bitcoin dat wordt bewaard door exchanges als indicator voor de liquiditeit en het beschikbare aanbod van de munt. Opvallend is dat dit aantal sinds maart 2020 steeds kleiner is geworden. Dit is mogelijk te verklaren door het monetaire beleid van centrale banken. Sinds maart 2020 is dit beleid enorm verruimd. Hierdoor is de angst voor inflatie onder beleggers gaan groeien. Bitcoin is niet onderhevig aan inflatie en is mede daardoor een populair redmiddel voor deze vorm van geldontwaarding.

Alhoewel sinds maart in 2020 zo’n 590 duizend bitcoins zijn toegevoegd aan de circulating supply is het aanbod op exchanges sindsdien met ruim 600 duizend munten gedaald. Analisten spreken hierdoor over een mogelijke ’supply shock’. Doordat het aantal bitcoins dat per block wordt uitgegeven aan de miners exponentieel afneemt, kan de vraag het aanbod binnenkort mogelijk overstijgen. In 2030 zal 99% van de 21 miljoen bitcoin in omloop zijn. Over de uitgifte van de laatste 1% zal ruim 100 jaar worden gedaan.

Bitcoin is het eerste ‘goed’ op de wereld waarbij het aanbod hetzelfde blijft, ongeacht de vraag. Wanneer de vraag naar een goed of product toeneemt, zal het aantrekkelijk zijn de productie te vergroten. Hiermee kunnen partijen de prijs van hun goederen enigszins bepalen. Wanneer bedrijven, landen en individuen bitcoin willen bezitten zal de vraag een stuk hoger zijn dan het aanbod. Dit kan implicaties hebben op de prijs, al is het aanbod niet de enige factor die de prijs bepaalt.



Meer lezen over inflatie? Probeer dit artikel eens

The post Analyse: 90% van alle 21 miljoen bitcoin nu in omloop
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!