De afgelopen jaren bewoog de financiële markt vrijwel synchroon met de wereldwijde liquiditeit. Met andere woorden: hoe meer geld er in het traditionele financiële systeem rondklotste, hoe beter risico-assets als bitcoin presteerden. Die liquiditeit (de geldhoeveelheid in het financiële systeem) kunnen we grofweg berekenen door de balansen van de vier grote centrale banken (Federal Reserve, ECB, Bank of Japan en de Bank of China) bij elkaar te voegen.
Bitcoin en liquiditeit
In de bovenstaande grafiek is te zien hoe de S&P 500 over de afgelopen jaren presteerde (rood) en zien we op de achtergrond ook de opgetelde balansen van de vier grootste centrale banken (zwart). Wat meteen opvalt is dat die twee lijnen vrijwel synchroon aan elkaar bewegen. Als de liquiditeit stijgt, dan duurt het niet lang voordat de S&P 500 volgt.
De balansposten van centrale banken nemen toe als zij financiële assets opkopen uit de markt om de economie te stimuleren. Bijvoorbeeld door staatsobligaties of door hypotheken gedekte financiële assets te kopen.
Door die assets te kopen hoeft de markt dat niet te doen, waardoor er meer geld overblijft voor andere assets. Zodoende zorgt de centrale bank er met hun opkoopbeleid voor dat investeerders meer geld hebben voor het kopen van aandelen en bitcoin.
De afgelopen drie maanden is de wereldwijde liquiditeit echter met 1,6 biljoen dollar gedaald. Volgens de theorie zou dat ertoe moeten leiden dat ook de koersen van de S&P 500 en bitcoin dalen, maar tot nu toe blijkt het tegenovergestelde waar.
Hoe kan dat?
De reden dat de S&P 500 het op dit moment nog redelijk doet ligt waarschijnlijk bij de hype rondom kunstmatige intelligentie. Die zorgt ervoor dat met name techbedrijven die daar mogelijk iets mee kunnen doen flink stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het aandeel van chipmaker NVIDIA, dat de laatste tijd compleet door het dak ging.
Wat bitcoin betreft lijken de sterke koersprestaties vooral te liggen in de Spot Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock. Daarvoor had bitcoin immers moeite om de S&P 500 te volgen en bleef de digitale munt achter bij de koersstijgingen van traditionele financiële assets.
Op basis van de bovenstaande grafiek lijkt het echter logisch om te verwachten dat de zwarte en de rode lijn weer naar elkaar toe trekken. Dat was in het verleden altijd het geval en dat lijkt nu ook weer het meest logische pad.
Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat de koersverwachtingen voor bitcoin op de korte termijn bearish zijn op basis van de wereldwijde liquiditeit. Op de langere termijn zijn er meer bullish ontwikkelingen te bespeuren. Natuurlijk met de BlackRock ETF, de Bitcoin Halving, de bullish on-chain data en de onhoudbare wereldwijde schuldenberg.
The post Analyse: Liquiditeit stroomt uit de markt, koersdaling op komst voor bitcoin?
appeared first on Crypto-Insiders.