Sinds september van vorig jaar is het Ethereum (ETH) netwerk volledig gebaseerd op Proof-of-Stake (PoS). Dat betekent dat het netwerk veilig gehouden wordt door mensen die aan crypto staking doen. Toen het in april mogelijk werd om te stoppen met staking bracht dit de angst dat veel investeerders hun coins zouden opnemen. Maar niets is minder waar, want het aantal coins dat is vastgezet is weer flink toegenomen.
Ethereum staking bereikt mijlpaal
Dat blijkt uit on-chain data op Dune, samengesteld door de analist hildobby. Op het moment van schrijven is ruim 23.8 miljoen ETH onderdeel van het stakingprotocol, of ongeveer 20% van alle uitstaande ETH-tokens. Bovendien is dit percentage bijna verdubbeld ten opzichte van het moment van de Shapella-upgrade in april. Toen was dit bedrag iets hoger dan 10 miljoen ETH, of iets meer dan 10% van de uitstaande coins.
20% of ETH supply stakedhttps://t.co/EkK4n7QpXS pic.twitter.com/Diw9o238e8
— hildobby (@hildobby_) July 10, 2023
Net als veel ontwikkelaars was de markt bang dat de Shapella-upgrade voor een vloedgolf aan verkopen zou zorgen. Dit was ook het geval, stakers die wilden stoppen veroorzaakten namelijk een enorme wachtrij. Toch viel het relatief gezien allemaal reuze mee, het ging namelijk om maar 5% van alle coins in het bijbehorende smart contract. Kort hierna groeide het aantal tokens in het stakingcontract bovendien weer.
De Shapella-upgrade is een samentrekking van de namen Shanghai en Capella, twee upgrades die nauw met elkaar verbonden waren en tegelijkertijd plaatsvonden.
Ethereum bron van controverse
Ethereum was zowel vorig jaar als dit jaar één van de meest populaire coins. Dit jaar is het zelfs iets harder gestegen dan bitcoin. Toch zijn er ook bronnen van controverse. Zo voerden activisten vorige week een aanval uit op het netwerk. Deze duurde maar 12 seconden, maar het illustreerde goed dat het netwerk relatief kwetsbaar is door alle censuur.
Het grootste deel van de Ethereum-validators gebruiken namelijk een plug-in waarmee ze voldoen aan de eisen van de Amerikaanse overheid. Dat houdt in dat ze transacties van partijen die op de sanctielijst van de VS staan niet worden verwerkt. Daarbij moet je denken aan transacties afkomstig van Tornado Cash en uit Rusland. Ondanks dit blijven investeerders dus vertrouwen hebben in het netwerk en zelfs meer ETH vastleggen in het protocol.
The post Analyse: Ethereum staking bereikt mijlpaal ondanks angst na update
appeared first on Crypto-Insiders.