Het jaar 2022 stond in het teken van inflatie en de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve die daarop volgden. Voor de bitcoin koers was dat een lastige periode, omdat een hogere rente over het algemeen betekent dat er minder geld in omloop komt en dat investeerders een relatief hoge ‘gegarandeerde’ rente kunnen pakken op Amerikaanse staatsobligaties.
Inmiddels zien we dat de trend van disinflatie is begonnen.
Wat is disinflatie?
We spreken van disinflatie als de inflatie zelf gepiekt is, maar de prijzen nog altijd stijgen. Dat de Amerikaanse consumentenprijsindex (groene lijn) is teruggevallen van 9 naar 3 procent betekent niet dat de prijzen dalen. De drie procent die we voor juni 2023 binnenkregen ging immers over de inflatie van juni 2022 heen.
Voor risico-assets is het echter een goede ontwikkeling dat de inflatie daalt. Hoe lager de inflatie, hoe groter de kans dat de rentecampagne van de Federal Reserve klaar is na de volgende rentevergadering van 26 juli.
De verwachting is dat de Federal Reserve nog één keer met een renteverhoging op de proppen komt, alvorens ze hun oorlog tegen de inflatie staken. Als we naar alle grafieken met betrekking tot de inflatie kijken, dan lijkt het er ook wel op dat ze met de verhoging van 0,25 naar de huidige 5,25 procent al genoeg hebben gedaan.
Disinflatie in beeld
In de onderstaande grafiek zien we de consumentenprijsindex voor de dienstensector in de Verenigde Staten, minus de huurprijzen. Die zijn nog altijd een stuk hoger en geven om die reden een beetje een vertekend beeld van de realiteit. Ook omdat we disinflatie in de huurprijzen pas in een later stadium terugzien in de data, door de manier waarop men dat in Amerika meet.
Voor de CPI van juni 2023 lieten de huurprijzen nog een stijging van 7,8 procent zien. Dat is nog behoorlijk hoog, maar dat laat wel zien dat de disinflatie is begonnen. In mei 2023 kwam er namelijk nog een score van 8,0 procent binnen.
Alles bij elkaar hebben we nu te maken met een CPI van 3,0 procent, een kerninflatie van 4,8 procent en een Producer Price Inflation (PPI) van 0,1 procent. Dat wijst erop dat 2023 het jaar van de disinflatie wordt. Zou dat dan wellicht betekenen dat de Federal Reserve te ver is gegaan met zijn renteverhogingen?
In theorie is de daling van de inflatie positief voor de koersen van bitcoin en andere risico-assets. Dat verlaagt immers de kans dat de Federal Reserve later dit jaar nog met agressieve renteverhogingen op de proppen met komen. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat we de volledige impact van de renteverhogingen nog moeten voelen.
Wat dat betreft lijkt een recessie, met name vanwege het overdreven optimisme op de markt, nog steeds een realistische optie.
The post Analyse: Bitcoin koers toont zwakte, ondanks dalende inflatie
appeared first on Crypto-Insiders.