De correlatie van Bitcoin met goud is op het laagste niveau in twee jaar tijd uitgekomen. Dat is opvallend te noemen, omdat mensen Bitcoin vaak bestempelen als het digitale goud. Je zou op basis van dat stempel verwachten dat de twee assets redelijk synchroon bewegen, maar daar is op dit moment dus even geen sprake van.

In de toekomst kan hier uiteraard verandering in komen, maar op dit moment handelt Bitcoin vooral als een risico-asset.

Op meerdere manieren te meten

We kunnen de correlatie van Bitcoin met goud op meerdere manieren meten. Als we naar de meer volatiele 30-daagse Pearson correlatie tussen de twee assets kijken, dan lijkt het alsof we met twee totaal verschillende assets te maken hebben. In deze grafiek zien we namelijk dat de correlatie op deze tijdlijn bijna op -1 staat.

De laatste keer dat de correlatie tussen Bitcoin en goud zodanig was verdwenen was twee jaar geleden. Alleen tijdens de ineenstorting van FTX benaderde de correlatie tussen de twee assets een vergelijkbaar niveau.

Als we de volatiliteit iets dempen en de 60-daagse correlatie pakken, zien we dat we nog steeds in een daling zitten, maar dat de correlatie niet zo negatief is als tijdens de problemen rondom FTX. De laatste keer dat we rond dit niveau hingen was in februari 2022, op het moment dat Rusland de oorlog in Oekraïne begon.

Wat leer dit ons?

Dit leert ons in de eerste plaats dat Bitcoin op dit moment eigenlijk niet de titel “het digitale goud” mag dragen. Dat betekent natuurlijk niet dat het verhaal van Bitcoin als digitaal goud nu definitief voorbij is. Sterker nog, er zijn ook perioden geweest waarin de correlatie tussen goud en Bitcoin heel hoog was.

Voor nu handelt Bitcoin echter vooral als een risico-asset. Daarmee bedoelt men in de financiële wereld assets als de Amerikaanse Nasdaq 100, de techbeurs van de Verenigde Staten. Aandelen zijn risico-assets en investeerders benaderen Bitcoin momenteel op een vergelijkbare manier.

Wellicht dat de komst van de Spot Bitcoin ETF van BlackRock daar verandering in kan brengen. Dan krijgt een groot deel van de financiële markt immers toegang tot Bitcoin en dat kan in theorie een hoop veranderen.

The post Correlatie tussen Bitcoin en goud bereikt laagste niveau in twee jaar tijd appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!