sam-bankman-fried

Sam Bankman-Fried, Caroline Ellison, Gary Wang en Nishad Singh, de voormalige bestuurders van FTX en Alameda Research, zijn door FTX aangeklaagd voor 1 miljard dollar. In de zaak claimt FTX dat de voormalige bestuurders hun fiduciaire plichten niet zijn nagekomen door de tegoeden van klanten te gebruiken om hun luxe leventjes, ‘gulle’ donaties, speculatieve investeringen en andere hobby-projecten te financieren.

Honderden miljoenen dollars

In het bovenstaande stuk uit de rechtszaak staat duidelijk hoe de aanklagers over de daden van Bankman-Fried en de andere bestuurders denken. Zij kwalificeren hen acties als “één van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis.” Bankman-Fried en zijn kompanen creëerden een omgeving waarin een handjevol medewerkers “praktisch gezien onbeperkte macht” hadden.

Die onbeperkte macht zag op het versturen van fiatgeld en cryptocurrency. Daarbij hadden zij ook de macht om medewerkers aan te nemen en te ontslaan “zonder effectief toezicht” op de manier waarop ze die macht gebruikten, zo valt er in de stukken te lezen.

Verder claimt FTX dat Bankman-Fried en Wang een extra 546 miljoen dollar misbruikten om aandelen in het handelsplatform Robinhood te kopen. Daarbij zou Ellison zichzelf 28,8 miljoen dollar uitbetaald hebben in bonussen en daar 10 miljoen dollar van gebruikt hebben om een aandeel in een AI-bedrijf te kopen.

Cadeautje voor papa

Daarnaast zou Bankman-Fried op 24 januari 2022 nog eens 10 miljoen dollar als een “cadeau” naar het account van zijn vader gestuurd hebben. Kort daarna deed de vader van Bankman-Fried zes transacties voor een totaal van 6,75 miljoen dollar naar zijn persoonlijke accounts bij Morgan Stanley en TD Ameritrade.

FTX claimt dat dit “cadeau” wordt gebruikt om de verdediging van Bankman-Fried te financieren in de rechtszaal. Volgens FTX vonden veel van de frauduleuze transacties plaats op het moment dat de beurs al insolvent was en daar zouden Bankman-Fried en de andere bestuurders van op de hoogte geweest zijn.

In of rond juli 2019 zou Bankman-Fried één of meerdere van zijn mede-samenzweerders de opdracht hebben gegeven om de software aan te passen, zodat Alameda Research een negatieve balans kon aanhouden bij FTX. In maart 2022 zou Ellison een schatting gemaakt hebben dat FTX een cashtekort van meer dan 10 miljard dollar had, zo blijkt uit de documenten.

Alles bij elkaar komt er hiermee dus weer een hoop ellende naar buiten over de beurs. Het is te hopen dat de daders snel een gepaste straf krijgen, want ze hebben hiermee niet alleen hun eigen klanten, maar ook de gehele industrie beschadigd.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Het bericht FTX klaagt Sam Bankman-Fried en andere voormalige bestuurders aan voor 1 miljard dollar verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!