Flag of Russia (Rusland)

Op 24 juli heeft president Vladimir Poetin van Rusland naar verluidt de wet op de digitale Roebel ondertekend. Hierdoor zet het land een stap voorwaarts in de ontwikkeling van zijn centrale bank digitale valuta (CBDC), zoals vermeld in een officieel regeringsdocument.

Wet al snel in werking

Vanaf 1 augustus 2023 treedt de wet op de digitale Roebel officieel in werking, waarbij bijna alle regels klaar zijn om te worden gehandhaafd, behalve artikel nummer 3. Dit artikel omvat wijzigingen in verschillende Russische federale wetten, waaronder die met betrekking tot faillissement en erfenis, en zal naar verwachting van kracht worden in augustus 2024.

De goedkeuring van de nieuwe wetgeving geeft de Russische centrale bank officieel de macht om in augustus te beginnen met de eerste CBDC-pilot met echte consumenten. Eerder was het plan om in april proeven te starten in samenwerking met 13 lokale banken, waaronder Sberbank.

Volgens de recent ondertekende wet zal de Russische centrale bank de voornaamste exploitant van de digitale Roebelinfrastructuur zijn en zal zij verantwoordelijk zijn voor alle opgeslagen activa. Het doel van de digitale Roebel is om te fungeren als een betaal- en geldovermakingsmethode en niet als een beleggingsinstrument.

Derde vorm van geld in Rusland

De digitale Roebel zal naar verwachting fungeren als de derde vorm van geld naast contante en niet-contante Roebels. Russische burgers zullen niet worden gedwongen om de CBDC te gebruiken, en het gebruik van de digitale Roebel zal een vrijwillige keuze zijn die aan individuen wordt overgelaten om te beslissen, verklaarde de gouverneur van de Bank of Russia, Elvira Nabiullina, naar verluidt op 24 juli. Ze verklaarde:

Niemand zal iemand dwingen de digitale Roebel in te voeren. Maar wij hopen echt dat het handiger en goedkoper zal zijn voor zowel mensen als bedrijven, en dat ze het zullen gaan gebruiken. Dit is een nieuwe kans.

Introductie waarschijnlijk pas in 2025 of 2027

Volgens Olga Skorobogatova, plaatsvervangend gouverneur van de Bank of Russia, wordt niet verwacht dat de digitale Roebel in Rusland wijdverspreid zal worden geïntroduceerd vóór 2025 of mogelijk zelfs 2027.

Dit nieuws volgt kort nadat de Russische Doema, het lagerhuis van het land, op 11 juli de digitale Roebelwet in de 3e en laatste lezing heeft aangenomen en de Federatieraad de wet op 19 juli heeft goedgekeurd. De registratie van de digitale Roebelwet vond plaats in december 2022 volgens officiële documenten.

Hoewel de wetgeving met betrekking tot de centrale bank digitale valuta (CBDC) snel vooruitging, hebben Russische wetgevers de introductie van regulering met betrekking tot cryptocurrencies uitgesteld na eerdere vertragingen.

In mei beloofde Anatoly Aksakov, een functionaris van de staatsdoema, 4 wetsvoorstellen goed te keuren met betrekking tot crypto-mining, belastingheffing en internationale afwikkeling van crypto. Sindsdien lijken deze wetsvoorstellen echter niet veel vooruitgang te hebben geboekt.

Het bericht Poetin tekent wet over invoering digitale Roebel in Rusland verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!