Sinds eind vorig jaar heeft bitcoin (BTC) één van de beste prestaties in de markt meegemaakt – uitzondering daar gelaten. Ondertussen zijn ook bitcoin miners uit een diepe bearmarkt gekropen. De aandelen van bepaalde publieke bitcoin miners presteerden wonder boven wonder beter dan bitcoin zelf, blijkt uit een analyse van Coindesk.

Bitcoin miners slechte gok in bearmarkt 2022

Het aantal crypto-bedrijven dat beursgenoteerde aandelen heeft is vrij beperkt, maar bitcoin miners zijn juist vrij aanwezig op aandelenbeurzen. Vorig jaar waren deze bedrijven interessant voor de pessimisten op Wall Street. Voor de mensen die short wilden gaan op de crypto-industrie waren er namelijk weinig aandelen die zo hard zijn gedaald als miners.

Zo is Riot Blockchains (beurssymbool: RIOT) in 2022 met zo’n 86% gedaald. Marathon Digital (MARA) was één van de sterkere bedrijven in de industrie, maar toch daalde diens koers zelfs met 90%.

Daarnaast waren er ook verschillende miners die failliet zijn gegaan. Zelfs de grootste beursgenoteerde bitcoin miner ter wereld, Core Scientific (CORZ), is eind vorig jaar failliet gegaan. Dat aandeel crashte van 11 Amerikaanse dollar naar ongeveer 0,04 dollar – een daling van zo’n 99,6%.

Niet alleen de harde daling van bitcoin speelde hierin een rol. Ook bleven miners fel met elkaar concurreren in 2022, ondanks dat veel miners het al zwaar hadden. Tot overmaat van ramp zorgden de hevige sancties op Rusland voor veel hogere energieprijzen, terwijl veel miners juist gebaat zijn bij lage energieprijzen.

Bitcoin miners de grote winnaar van eerste helft 2023?

Maar dit jaar heeft bitcoin juist hernieuwde kracht gevonden. De grootste cryptocurrency is sinds de bodem met 100% gestegen. Dit blijkt een enorme opluchting te zijn geweest voor bitcoin miners, die zelfs vele malen beter hebben gepresteerd dan ‘gewoon’ bitcoin.

Riot Platforms (RIOT), Bitfarms (BITF), Iris Energy (IREN) en CleanSpark (CLSK) zijn van de bodem naar de piek met respectievelijk 484%, 435%, 500% en 260% gestegen.

Core Scientific (CORZ) spant de kroon met een rendement van maar liefst 2.865%. Na het faillissement wist het nog een doorstart te maken dankzij een grote investeerder.

The post Analyse: Bitcoin bedrijven zien spectaculair herstel en halen BTC zelfs in
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!