Het nieuws omtrent een bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF), of beursfonds, is al een klein beetje naar de achtergrond verdwenen. Vorige maand was het nog gigantisch nieuws, en de crypto koersen stegen rap naar nieuwe hoogtes. De eerstvolgende deadline voor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om een beslissing te nemen over een bitcoin-ETF komt snel dichterbij. 

De eerstvolgende deadline ligt op 8 augustus, dan moet de SEC de ETF-aanvraag van ARK 21Shares goed- of afkeuren, maar kan de beslissing ook uitstellen. De voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder, Gary Gensler, is echter niet bepaald te spreken over de spot bitcoin-ETF’s.

“Fraude en manipulatie in crypto”

Op 15 juni diende het grootste investeringsfonds ter wereld, Blackrock, zijn spot bitcoin-ETF aanvraag in. Dit was reden voor een groot aantal andere investeringsfondsen om snel daarna een soortgelijke aanvraag in te dienen. In een interview met Bloomberg wordt Gensler op gevraagd naar zijn mening over deze “bitcoin-ETF hype.”

Gensler geeft aan nog geen officiële statement te willen maken voordat de gehele commissie naar de aanvragen heeft gekeken. Hij laat echter wel al zijn mening doorschemeren en haalt weer hard uit naar de crypto-industrie. Zo neemt hij de woorden ‘frauduleus’ en ‘manipulatief’ in de mond. Dit suggereert ook zeker geen enthousiasme over de bitcoin-ETF’s.

“Er is een hoop sprake van ‘non-compliance’ in de [crypto] sector. De platformen waar het handelen op verschillende tokens plaatsvindt, houden zich over het algemeen niet aan de regels tegen fraude en manipulatie.”

Bitcoin ETF deadlines komen dichterbij

Als onderdeel van de ETF-aanvraag, stelt Blackrock een samenwerking met crypto exchange Coinbase voor. Hierbij zal Coinbase als toezichthouder en beheerder fungeren. De kans is aannemelijk dat de SEC hier niet over te spreken is. De SEC is namelijk sinds begin juni in een rechtszaak verwikkeld met de exchange. 

Enkele weken geleden kreeg de SEC echter een flinke tik te verduren. De commissie verloor de rechtszaak met Ripple (XRP). De rechter oordeelde dat XRP token, wanneer deze verhandeld worden op exchanges, geen effecten zijn. De SEC heeft al aangegeven het niet eens te zijn met de uitspraak en een hoger beroep te overwegen.

Voor 8 augustus zal de SEC dus zijn eerste oordeel moeten vellen over een bitcoin-ETF aanvraag. In september zullen gelijk meerdere deadlines volgen, onder andere die van Blackrock. De SEC heeft echter de optie om de beslissing uit te stellen. Als de SEC deze optie kiest, zullen we wellicht nog tot begin 2024 moeten wachten op duidelijkheid over de toekomst van een bitcoin beursfonds in de VS.

The post Analyse: Waakhond over Bitcoin beursfonds: ‘crypto vol fraude en manipulatie’
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!