Recente economische data wijst erop dat de trend van disinflatie (dalende inflatie) zich voortzet. De kerninflatie in de Verenigde Staten lijkt voorzichtig te dalen en ook in China zien we tekenen van disinflatie. Is de inflatie nu voldoende weggezakt, zodat centrale banken hun campagnes van renteverhogingen kunnen staken en de bitcoin koers kan knallen?

Consumer price index and core inflation - US, Europe and China
Bron: Invesco

Die vraag gaan we proberen te beantwoorden in de macro-update van vandaag.

Wanneer stoppen de renteverhogingen?

De bovenstaande grafiek toont dat de inflatie over de hele wereld in een dalende trend zit, maar ondanks die dalende trend blijven centrale banken de rente verhogen. Afgelopen maand verhoogde de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente nog met 0,25 procent naar het bereik van 5,25 tot 5,50 procent.

A love for hiking: The Fed is raising rates at an unprecedented pace

Daarmee bracht de Federal Reserve de Amerikaanse rente op het hoogste niveau in 22 jaar tijd. Kort na de COVID-19 pandemie riepen centrale bankiers nog dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn. Om die reden besloten ze op dat moment nog niet in te grijpen.

Al snel werd duidelijk dat de inflatie helemaal niet zo tijdelijk was. Vervolgens reageerden centrale banken juist extreem agressief op de inflatie.

Gezien de renteverhogingen van de afgelopen maanden, terwijl de inflatie al duidelijk dalende was, zijn centrale banken nu extra voorzichtig. Ze willen niet zomaar de overwinning verklaren op de inflatie, omdat ze er na de pandemie ook compleet naast zaten.

Ook nu geeft de Amerikaanse centrale bank aan dat ze verwachten de rente nog lang op dit verhoogde niveau te houden. Dat zou erin kunnen resulteren dat ze te ver gaan. Sommige analisten waarschuwen zelfs voor deflatie en ook een recessie behoort nog tot de mogelijkheden.

De impact op de bitcoin koers

Vooralsnog is het lastig om te zeggen wat de exacte impact van het rentebeleid van de centrale banken op de bitcoin koers is. In 2022 zagen we hevige dalingen na de start van de rentecampagnes. Inmiddels lijkt de boel gestabiliseerd en hebben we in 2023 zelfs hele goede resultaten gezien voor bitcoin.

Op dit moment begint de motor echter te sputteren en zien we dat de bulls moeite hebben om de bitcoin koers boven de 30.000 dollar uit te duwen. Ondanks al het goede nieuws over de mogelijke Spot Bitcoin ETF van BlackRock en de halving die voor april 2024 op de planning staat, lijkt het bullish momentum even verdwenen.

De kans is meer dan groot dat de macro-economische omstandigheden hier de oorzaak van zijn. Investeerders kunnen op dit moment een risicovrij rendement van 5 procent verdienen op Amerikaanse staatsobligaties.

Wat dat betreft is het logisch dat steeds meer investeerders kiezen voor dat risicovrije rendement, ten opzichte van risico-assets als aandelen en bitcoin (die in 2023 al enorm gestegen zijn). Zeker als je bedenkt dat er ook nog een significante kans op een recessie is in 2023/2024.

Voor dit komende maanden lijkt de kans op een bullmarkt voor bitcoin relatief klein. Dat zou kunnen veranderen als we plotseling de goedkeuring van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF of ander extreem goed nieuws krijgen (bijvoorbeeld een MicroStrategy 2.0).

Zodra de Amerikaanse centrale bank in 2024 begint met het verlagen van de rente, om een recessie of disinflatie te voorkomen, kunnen we ook weer voorzichtig bullish worden.

The post Analyse: Het einde van de renteverhogingen, kan bitcoin nu gaan knallen?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!