Steeds meer Amerikanen kunnen hun creditcardschulden niet meer betalen, zo blijkt uit nieuwe data van de Amerikaanse centrale bank. Het percentage van creditcardschulden die meer dan 30 dagen geleden zijn verlopen is voor het zesde kwartaal op rij gestegen. De Amerikaanse consument heeft het steeds zwaarder met de inflatie, maar wat betekent dat voor de bitcoin (BTC) koers?

Image

Amerikaanse consument in de problemen

Eerder werd bekend dat de totale creditcardschuld in de Verenigde Staten voor het eerste boven de 1 biljoen (!) dollar is uitgekomen in 2023. De torenhoge inflatie die we sinds 2022 zagen dwingt steeds meer mensen om schulden aan te gaan om de dagelijkse boodschappen te kunnen blijven betalen.

Inmiddels is het aantal wanbetalingen ook al zes kwartalen aan het stijgen en op het hoogste punt sinds 2020 gekomen. De conclusie? Amerikanen beginnen geld te lenen dat ze niet kunnen terugbetalen.

Vooralsnog zorgt dat ervoor dat de economie blijft draaien, omdat mensen er niet voor kiezen om hun consumptie terug te schroeven, maar om schulden te maken. De rente op die schulden is nu echter gigantisch door de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank sinds maart 2022.

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

We kunnen niet met zekerheid zeggen wat de exacte impact van deze data is op de bitcoin koers. Daarvoor spelen er simpelweg teveel factoren een rol. Het lijkt echter wel veilig om te concluderen dat er IETS is wat de bitcoin koers op dit moment onderdrukt.

Ondanks al het goede nieuws (BlackRock ETF, lancering eerste Europese spot bitcoin-ETF, MicroStrategy blijft kopen, Bitcoin halving komt eraan) lukt het de bulls niet om de controle over de koers terug te krijgen.

Inmiddels is er zelfs een gevecht gaande rond de bitcoin koers van 29.000 dollar en het zou zomaar kunnen dat de bulls dat gevecht verliezen.

Het lijkt erop dat de macro-economische omstandigheden – de meest agressieve rentecampagne uit de geschiedenis van de Amerikaanse central bank – nu de voornaamste neerwaartse druk op de bitcoin koers verzorgt. Veel mensen willen het niet horen, maar na een decennium van rentes die rond het nulpunt lagen, is er door de huidige rente van 5,50 procent wel degelijk een significante kans op een recessie.

Comparing the Speed of U.S. Interest Rate Hikes (1988-2022)

Om die reden blijft het lastig om een bullish scenario voor bitcoin te voorzien in de tweede helft van 2023. Dat zien we nu ook duidelijk terug in de moeite die bitcoin heeft om weer bullish te worden.

The post Analyse: Is Bitcoin het volgende slachtoffer van Amerika’s schuldencrisis?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!