Analisten bij ING zijn van mening dat de wereldwijde trend van de-dollarisering aan momentum kan winnen, vooral met mogelijke uitbreidingen binnen het BRICS-blok. Hoewel het nog onzeker is of er een gezamenlijke BRICS-munt komt, beschouwen sommigen de Chinese yuan als een potentiële opvolger van de Amerikaanse dollar.
De-dolarisering
De BRICS-landen, waaronder Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, proberen minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar. Dit idee heet ‘de-dollarisering’. Er komt een grote vergadering in Johannesburg waar deze landen het hierover gaan hebben. Ze overwegen ook of ze meer landen aan hun groep willen toevoegen.
Analisten van ING Bank, waaronder Chris Turner, Dmitry Dolgin en James Wilson, zeiden hierover het volgende:
We vermoeden dat het onderwerp ‘de-dollarisering’ deze zomer enige aandacht zou kunnen krijgen. Dit kan gebeuren wanneer de senior leiders van de BRICS-landen elkaar ontmoeten.
Diverse landen, variërend van grootmachten zoals Saoedi-Arabië tot economisch uitgedaagde landen als Argentinië en Venezuela, tonen interesse om zich bij de BRICS-groep aan te sluiten. Hoewel er momenteel geen duidelijk proces is voor de toelating van nieuwe leden, heeft de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva toegezegd dit punt op de agenda van de bijeenkomst te zetten.
De Chinese yuan en de Amerikaanse dollar
Er is discussie over de introductie van een gezamenlijke munt voor het BRICS-blok, maar er zijn tegenstrijdige signalen vanuit de functionarissen. Ondanks deze onzekerheid, lijkt het blok, onder leiding van China, steeds vaker de Chinese yuan te gebruiken in hun streven om minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar. Dit is duidelijk zichtbaar in handelsovereenkomsten binnen het blok. Zo betalen Brazilië en Rusland voor hun import uit China met yuan. Ook Indiase raffinaderijen hebben Russische olie-imports met yuan afgehandeld.
De analisten van ING merkten hierover op:
“De verschuiving weg van de dollar is duidelijk zichtbaar in de internationale reserves van centrale banken. De dollar maakt steeds vaker plaats voor verschillende valuta’s, waaronder de yuan. Op lange termijn zien we dat de Amerikaanse dollar grotendeels wordt vervangen door Aziatische munten, met name de Chinese yuan en de Japanse yen.”
Toch wijst het rapport erop dat de yuan niet populair is bij obligatiebeleggers vanwege zorgen over liquiditeit en mogelijke kapitaalcontroles door China.
Goed nieuws voor Bitcoin?
De-dollarisering kan de acceptatie van Bitcoin stimuleren, omdat men zoekt naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar. Naarmate landen hun afhankelijkheid van de dollar verminderen, kan dit de deur openen voor gedecentraliseerde valuta’s zoals Bitcoin, die als een potentieel stabielere en onafhankelijke reserve kunnen dienen. Hierdoor kunnen zowel overheden als particulieren meer geïnteresseerd raken in het diversifiëren van hun activa met cryptocurrencies.
Gratis 10 euro aan Crypto
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.
Het bericht ING: BRICS-uitbreiding kan wereldwijde de-dollarisering versnellen verscheen eerst op Newsbit.