crash

Gedecentraliseerde finance (DeFi) protocollen is een belangrijke manier voor investeerders om peer-to-peer gebruik te maken van financiële diensten. Het is een kernonderdeel van het crypto ecosysteem en daarom ook een belangrijke graadmeter voor de gezondheid ervan. De adoptie van DeFi lijkt wat te wankelen na de eerste forse daling van de Bitcoin (BTC) koers in maanden.

Analyse van de scherpe daling in DeFi’s Total Value Locked

De Total Value Locked (TVL), de totale waarde van assets vastgezet in DeFi-protocollen, kende onlangs zijn laagste niveau sinds februari 2021. Eind 2021 bevond DeFi zich op een hoogtepunt met een indrukwekkende $180 miljard aan vastgezette waarde. Echter, minder dan twee jaar later is dit bedrag teruggelopen tot slechts iets boven de $38 miljard, wat een afname betekent van ongeveer 79%. Zowel kleinere als grotere protocollen hebben klappen gekregen. Een opmerkelijk voorbeeld is het Velodrome-protocol, dat een daling van bijna 60% in zijn TVL ervoer.

Totale TVL op alle blockchain netwerken
Totale TVL op alle blockchain netwerken – DeFiLlama

Waarom daalt DeFi in waarde?

Er zijn verschillende redenen voor de sterke daling in TVL in de crypto markt. Een oplettende lezer zal opvallen dat de gehele DeFi markt wordt uitgedrukt in dollars. Sinds eind 2021 zijn de koersen van vrijwel alle cryptocurrencies hard gedaald in dollar termen waardoor de TVL waarde, in dollar termen, ook daalt. Desondanks zien we een discrepantie tussen de prijsdaling van crypto en het DeFi gebruik. In 2023 stijgen bitcoin en Ethereum (ETH) prijzen sterk, maar in de figuur zien we dat decentrale finance protocollen juist verder krimpen. 

Daarnaast proberen centrale banken in de afgelopen maanden wereldwijde inflatie tegen te gaan door de rente op te voeren. Dit heeft ook een impact op het DeFi gebruik. In een hoge rentemarkt zijn risicovollere beleggingen minder aantrekkelijk, waaronder dus decentrale finance toepassingen. Een andere factor is de onzekerheid omtrent de wet en regelgeving van crypto in een periode dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) veel kritiek uit op de markt. Het bearish marktsentiment vloeit ook door in DeFi. Bestaande gebruikers durven minder risico te nemen en de toestroom van nieuwe beleggers blijft beperkt.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Een verontrustende ontwikkeling is dat de markt voor grote crypto valuta’s zoals bitcoin en Ethereum (ETH) recentelijk ook is gedaald, maar dat DeFi aanzienlijk slechter presteert. Terwijl ETH dit jaar met ongeveer 40% is gestegen, is de TVL in DeFi gekrompen. 

De TVL in DeFi kan worden beschouwd als een barometer voor het bredere marktsentiment in de crypto-sector. Een daling kan dus wijzen op bredere zorgen over de gezondheid of vooruitzichten van de cryptomarkt. Daarnaast kan een dalende TVL wijzen op verminderde interesse en mogelijk een vertraging in nieuwe projecten of innovaties.

Het bericht De impact van het DeFi-dieptepunt op de cryptomarkt verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!