Crypto miner

In een opmerkelijke zet heeft het nationale elektriciteitsdistributiebedrijf van Laos, Électricité du Laos (EDL), aangekondigd dat het de stekker trekt uit de elektriciteitsvoorziening voor crypto-mining-activiteiten binnen het land.

Deze beslissing komt voort uit een veelheid aan factoren, waaronder de uitdaging om voldoende stroom op te wekken te midden van een ernstige droogteperiode in het gebied.

Grootste deel van elektriciteit komt uit water

De eerste helft van 2023 bracht voor Laos een verontrustende periode van droogte met zich mee, zo blijkt uit de officiële aankondiging. De ongekende hitte die deze droogte vergezelde, resulteerde in een aanzienlijke toename van de elektriciteitsvraag, wat waterkrachtcentrales in de problemen bracht bij hun pogingen om voldoende energie te genereren.

Bijkomend merkte Électricité du Laos (EDL) op dat maar liefst 95% van de nationale energieproductie afkomstig is van waterkrachtbronnen. Ondanks deze uitdagingen blijft EDL vastbesloten om in 2024 de lokale elektriciteitsvoorziening te handhaven en substantiële hoeveelheden elektriciteit naar Thailand te exporteren. Echter, met de verslechterende omstandigheden lijkt de exportcapaciteit van het land nu ook in gevaar te komen.

Voldoen van openstaande schulden

In een recent gesprek met het lokale mediakanaal, de Laotian Times, heeft een medewerker van Électricité du Laos (EDL) aangegeven dat een bijkomende factor achter de opschorting van de elektriciteitslevering aan crypto-miningprojecten hun onvermogen is om “hun openstaande schulden te voldoen.”

Terugkijkend op 11 september 2021, toen de Laotiaanse regering de goedkeuring gaf voor een publiek-privaat pilotproject om de mogelijkheden van crypto-mining en -handel te onderzoeken, wordt duidelijk dat deze maatregel was bedoeld om te profiteren van de verschuiving van industriële mining-operaties als gevolg van het strenge beleid tegen mining-industrie in China.

Als slot hadden destijds 6 bedrijven toestemming gekregen om binnen Laos mining-activiteiten uit te voeren als onderdeel van dit programma. Het is nog niet bekend wanneer deze activiteiten weer voortgezet zullen worden.

Het bericht Crypto-miners tijdelijk uit in Laos door droogte verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!