Eerder deze week schoot de bitcoin koers omhoog nadat de overwinning van Grayscale in de ETF-rechtszaak op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) bekend werd. Inmiddels is die volledige stijging weer ingeleverd en handelt de koers weer op 26.000 dollar, nadat de SEC gisteravond zijn beslissing op meerdere ETF-aanvragen uitstelde tot oktober.

Hiermee geeft de markt een duidelijk signaal dat het sentiment over de gehele linie bearish is en dat heeft waarschijnlijk met de macro-economische situatie te maken.

Bitcoin en de economische omstandigheden

De grote vraag of dit moment is of de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) klaar is met zijn rentecampagne. In principe lijkt dat het geval, omdat de markt de kans momenteel op 7 procent schat dat we in september nog één laatste renteverhoging krijgen. Wat dit vraagstuk betreft zal veel afhangen van de inkomende inflatiedata voor deze maand en natuurlijk de verdere ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Kans renteverhoging Fed september. Bron: CME Group

De volgende inflatiedata staat voor 13 september op het programma, dus dat wordt een belangrijke datum om in de gaten te houden. Verder werd vandaag bekend dat de Amerikaanse werkloosheid is gestegen van 3,5 naar 3,8 procent; terwijl er opnieuw werd gerekend op een score van 3,5 procent.

Amerikaanse werkloosheid. Bron: ForexFactory

Daarmee ligt de werkloosheid nog steeds op een relatief laag niveau, maar de eerste stijging is ingezet. Feit blijft dat de inflatie nog altijd te hoog is en dat we waarschijnlijk nog relatief lang met deze verhoogde rentes te maken hebben; tenzij er een zware recessie komt en de Federal Reserve plotseling van koers moet wijzigen (de rente moet verlagen).

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers betekenen deze ontwikkelingen dat de macro-economische druk voorlopig nog niet wegvalt. Als de Amerikaanse economie solide blijft draaien de komende maanden, dan zal de rente op dit verhoogde niveau blijven; wat negatief is voor de bitcoin koers.

De enige reden waarom de Federal Reserve van koers zal wijzigen is een recessie en dat is over het algemeen ook niet bullish voor bitcoin. Wat dat betreft zitten we nu in een lastig parket en dat zien we ook duidelijk terug in het koersverloop.

Er lijkt op dit moment weinig te zijn wat de bitcoin koers een definitieve boost kan geven om het momentum weer positief te maken.

In die zin is het echt wachten op de definitieve goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF en mogelijk de volgende halving die voor april 2024 op de planning staat. Geduld is een schone zaak op dit moment…

The post Analyse: Bitcoin koers in de problemen door eerste tekenen van recessie
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!