Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy liet op 11 augustus 2020 de bitcoin (BTC) wereld op zijn grondvesten schudden door als eerste beursgenoteerd bedrijf het digitale activum op de balans te zetten. In overeenstemming met boekhoudkundige regels moet MicroStrategy zijn activa, waaronder bitcoin, opnemen in de financiële verslaggeving. Met de volatiliteit van BTC kan dit de nodige problemen veroorzaken, maar door nieuwe regelgeving zal MicroStrategy enorm vooruit geholpen worden.

Bitcoin holdings krijgen nieuwe regels

Het vaststellen en verbeteren van de boekhoudkundige en financiële verslaggevingsnormen is de taak van de Financial Accounting Standards Board (FASB). Dit is een onafhankelijke non-profitorganisatie in de Verenigde Staten.

De FASB heeft woensdag tijdens een vergadering toestemming gegeven om de manier waarop bedrijven hun financiën rapporteren te veranderen. Specifiek heeft de FASB gestemd om bedrijven gebruik te laten maken van ‘fair-value accounting’ voor het rapporteren van hun crypto-bezit.

Dit betekent dat activa worden gewaardeerd tegen de huidige marktprijs zodat bedrijven winsten en verliezen onmiddellijk op hun winst- en verliesrekening kunnen weergeven.

Het nieuwe boekhoudstandaard zal van kracht worden voor boekjaren die na 15 december 2024 beginnen. Vóór het einde van het jaar zal de definitieve standaard naar verwachting worden goedgekeurd via een schriftelijke stemming en vanaf dat moment kunnen bedrijven al de nieuwe normen overnemen.

Wat betekent dit voor BTC gigant MicroStrategy?

Voorheen moest MicroStrategy een impairment loss, wat ook wel boekhoudkundig verlies wordt genoemd, rapporteren in de financiële overzichten als de marktwaarde van bitcoin tijdens de desbetreffende periode onder de kostprijs was gedaald. Nu kunnen bedrijven waardeherstel na prijsdalingen herkennen, wat een grote verbetering is ten opzichte van de huidige regels.

Sinds de allereerste BTC-aankoop in augustus 2020 heeft de softwareleverancier 2,23 miljard dollar aan cumulatieve impairment losses gerapporteerd. De grootste impairment loss werd behaald in het tweede kwartaal van 2022 en stond gelijk aan 917,7 miljoen dollar. Het reusachtige ‘verlies’ kwam sterk naar voren in de berichtgeving over de financiële prestaties, terwijl het uiteraard betrekking heeft op een ongerealiseerd verlies.

Michael Saylor, uitvoerend voorzitter van MicroStrategy en tevens een enorme bitcoin bull, zei op 6 september middels een bericht op X, voorheen bekend als Twitter, dat de wijziging ‘’een grote belemmering wegneemt voor de adoptie door bedrijven van bitcoin als schatkistbelegging’’.

The post Analyse: Opluchting bij MicroStrategy: nieuwe regelgeving voor bitcoin bezit
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!