In 2021 schreef El Salvador geschiedenis door als allereerste land ooit bitcoin (BTC) als legaal betaalmiddel te omarmen. Vandaag de dag lijkt de overtuiging van de El Salvadoraanse regering, en vooral van diens president, in het bitcoin beleid nog even hoog, maar er is ook controverse. Het bitcoin beleid van het Midden-Amerikaanse land heeft namelijk al de nodige kritiek gekregen. Nu ook van de Centraal-Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Cristosal.
Mislukt bitcoin project in El Salvador?
In een nieuw rapport Cristosal zet grote vraagtekens bij het bitcoin beleid. Zo zou de transparantie en effectiviteit van het beleid zeer tekortkomen. Ook meent de organisatie dat de bevolking zelf niet gecharmeerd is van bitcoin.
#COMUNICADO | En medio de una alta inflación a nivel mundial, el gobierno de El
Salvador gastó en dos años un aproximado de 329 millones de dólares entre la adquisición de bitcoines, montaje de la infraestructura física e informática de la operación, así como el monto gastado en… pic.twitter.com/7oXx6UDpdw— Cristosal (@Cristosal) September 12, 2023
Cristosal bericht dat de regering van El Salvador in totaal al $329 miljoen investeerde in het bitcoin project. De organisatie maakt zich echter zorgen over de wettigheid van de investeringen, het gebrek aan transparantie en vooral het gebrek aan toezicht.
Ook wordt er gewezen op het vermeende gebrek aan enthousiasme van de bevolking van het land. Hoewel president Bukele het volste vertrouwen in bitcoin heeft, zou het volk zelf minder overtuigd zijn. Slechts één procent van de totale betalingen die plaatsvonden in El Salvador in de eerste helft van 2023 werden verwerkt met de nationale ‘Chivo’ wallet. Ook concludeert een peiling dat 71 procent van de El Salvadoranen niet gelooft dat bitcoin hun leven verbetert.
Bitcoin onderwijs in El Salvador
Twee jaar geleden heeft El Salvador een bijzondere keuze gemaakt. Of, zoals sommigen zouden zeggen, een onverantwoorde gok genomen. Tegenstanders zullen er altijd zijn. maar de tijd zal moeten leren of het bitcoin beleid van El Salvador daadwerkelijk een succes wordt of niet. Vooralsnog lijkt het te voorbarig om conclusies te trekken over het bitcoin beleid van het land.
Er valt uiteraard veel negatiefs te zeggen over de controversiële keuze, maar er zijn zeker ook lichtpuntjes. Zo werd er recent nog bekendgemaakt dat het land meer zal gaan investeren in bitcoin educatie. Vanaf 2024 zullen kinderen op alle openbare scholen leren over bitcoin en andere economische onderwerpen.
The post Analyse: Bitcoin beleid El Salvador: een ‘mislukt’ experiment van $329 miljoen
appeared first on Crypto-Insiders.