De uitgifte van nieuwe ethereum (ETH) heeft de afgelopen jaren significante verbeteringen gekend die op de lange termijn gunstig zijn voor de ethereum koers. Ethereum is namelijk veelal deflationair, wat simpelweg betekent dat er meer ethers worden vernietigd dan dat er worden gegenereerd. In de afgelopen 30 dagen is er onderaan de streep echter juist wel een grote hoeveelheid ethers toegevoegd aan het totale circulerende aanbod. Hoe dit precies zit en wat voor mogelijke implicaties dit heeft, lees je in dit artikel.
ETH is inflatoir
Allereerst gaan we even terug in de tijd om een helder beeld te schetsen van hoe de uitgifte van nieuwe ethers precies in elkaar steekt. In augustus 2021 onderging het Ethereum netwerk de London hard fork die onder andere een basistarief voor transacties en een zogenaamd burn mechanisme introduceerde.
De basiskosten zullen te allen tijde betaald moeten worden om de transactie doorgang te laten vinden. Middels het burn mechanisme komen deze kosten na de transactie echter direct op de digitale brandstapel terecht. Met de overgang van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS), tijdens de Merge in september, werd de uitgifte van nieuwe ETH met maar liefst 90 procent verminderd. Hiermee krimpt de totale hoeveelheid ETH dat in circulatie is, behalve als de activiteit op de blockchain erg laag is.
In dat geval worden er namelijk minder transactiekosten betaald en dus minder ether vernietigd. Op die manier kan alsnog, ondanks de flinke reductie in het aantal nieuwe in omloop gebrachte ether, de uitgifte hoger zijn dan de vernietiging.
Volgens het platform Ultra Sound Money is het totale aanbod in de afgelopen 30 dagen met bijna 30.000 ETH gestegen. Tegen de huidige ETH koers komt dit overeen met ongeveer 47,9 miljoen dollar.
Laag transactievolume op Ethereum
Zoals gezegd is de huidige inflatie te danken aan de huidige lage activiteit op de blockchain van Ethereum. Het lage transactievolume van het moment wordt sterk weerspiegeld in de gas fees, ofwel de transactiekosten. Een gemiddelde netwerktransactie kost momenteel slechts 7 gwei, of slechts 0,24 dollar.
Terwijl dit misschien als muziek in de oren klinkt voor de gemiddelde Ethereum-gebruiker, leidt dit ook tot het burnen van minder ether en dus een algehele stijging van het totale aanbod.
Wat betreft de ethereum koers mag het duidelijk zijn dat deflatie sterk de voorkeur krijgt. Als het aanbod daalt terwijl de vraag hetzelfde blijft, zou dat in principe namelijk tot een stijging van de prijs moeten leiden.
The post Analyse: Zeldzame stijging ethereum aanbod zet koers onder druk
appeared first on Crypto-Insiders.