Op 5 oktober markeerde een historisch moment in Zimbabwe, want de Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) introduceerde officieel het door goud gedekte digitale token genaamd Zimbabwe Gold (ZiG) als een geaccepteerde betaalmethode.
Ambitieus project
In april 2023 werd voor het eerst een glimp opgevangen van het ambitieuze project van de Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ). De centrale bank onthulde toen haar visionaire plan om elk digitaal token te ondersteunen met een tastbare hoeveelheid goud in haar reserves. Het afgelopen jaar is de RBZ gestaag begonnen met de uitgifte van fysieke goudtokens, en zij beweert dat deze met succes zijn geïntegreerd.
De drijvende kracht achter zowel de fysieke munten als het recentelijk geïntroduceerde Zimbabwe Gold (ZiG) is het streven om lokale investeerders te overtuigen om hun geld te investeren in nationale activa in plaats van Amerikaanse dollars. Dit blijkt een uitdagende opgave te zijn in een land met een inflatiecijfer dat de drie cijfers heeft bereikt. Zoals de RBZ-gouverneur, Dr. John Mangudya eerder zei:
De uitgifte van door goud gedekte digitale tokens is bedoeld om de waardebehoudende instrumenten die beschikbaar zijn in de economie uit te breiden en de deelbaarheid van de investeringsinstrumenten te vergroten en hun toegang en gebruik door het publiek te vergroten.
Verschillende prijsniveaus zijn vastgesteld
Digitale tokens kunnen eenvoudig worden opgeslagen in elektronische goudportefeuilles of op elektronische goudkaarten en zijn geschikt voor zowel Peer-to-Peer (P2P) als zakelijke transacties.
De Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) heeft verschillende prijsniveaus vastgesteld voor Zimbabwe Gold (ZiG), afhankelijk van de hoeveelheid goudreserves die elk vertegenwoordigen. Zo kunnen investeerders bijvoorbeeld 1 ounce ZiG aanschaffen voor $1.910, terwijl 0,1 ounce verkrijgbaar is voor $191. Op 28 september hebben investeerders deze digitale tokens in totaal ter waarde van 17,65 kg ZiG gekocht, waarbij ze betalingen in zowel Zimbabwaanse dollars als Amerikaanse dollars hebben gedaan. Sinds de eerdere uitgifte van digitale tokens is er in totaal ongeveer 350 kg goud aan ZiG verkocht.
Zimbabwe heeft meer dan tien jaar te maken gehad met muntinstabiliteit en aanhoudende inflatie. In 2009 heeft het land de Amerikaanse dollar als officiële valuta aangenomen als reactie op een periode van hyperinflatie, die de lokale munteenheid vrijwel waardeloos had gemaakt. In een poging om de binnenlandse economie nieuw leven in te blazen, introduceerde Zimbabwe in 2019 zijn eigen valuta. Deze stap werd echter gevolgd door een heropleving van de valutaschommelingen.
Het bericht Zimbabwe maakt van door goud ondersteund digitaal token een betaalmethode verscheen eerst op Newsbit.