FTT, FTX

Een 75 minuten durende, stiekem opgenomen audioclip van Caroline Ellison heeft het exacte moment onthuld waarop 15 voormalige medewerkers van Alameda Research ontdekten dat het hedgefonds gebruikersgelden “leende” van FTX.

De opname werpt een nieuw licht op de voelbare spanning die Ellison en het personeel van Alameda ervoeren in de aanloop naar de ineenstorting van FTX.

Problemen voor FTX

“Alameda heeft aanzienlijke geldbedragen geleend via open-termijnleningen en deze gebruikt voor diverse illiquide investeringen, waaronder een aanzienlijke hoeveelheid FTX- en FTX US-aandelen […] De meeste leningen van Alameda werden opgeëist om te voldoen aan deze terugvorderingen,” legde Ellison uit tijdens een bijeenkomst met alle medewerkers in Hong Kong op 9 november 2022.

Uiteindelijk leenden we veel geld van FTX, wat resulteerde in een tekort aan gebruikersfondsen bij FTX.

“[FTX] stond Alameda in feite toe om geld van gebruikers te lenen,” voegde ze toe, terwijl ze sprak tot de ongeveer 15 medewerkers tijdens de bijeenkomst.

Bepaalde delen van de geluidsopname van de vergadering werden ook afgespeeld in de rechtbank op de achtste dag van Sam Bankman-Fried’s strafproces op 12 oktober, als onderdeel van de getuigenis van Christian Drappi, een voormalig software-engineer bij Alameda.

Drappi’s ondervraging volgde op een drie dagen durende verklaring van Ellison. Drappi en veel Alameda-medewerkers waren naar verluidt voor de bijeenkomst onwetend over het vermeende gebruik van FTX-klantendeposito’s door het hedgefonds voor hun handelsactiviteiten.

Op de opname vraagt Drappi Ellison wanneer zij ontdekte dat FTX-deposito’s door Alameda werden misbruikt en wie nog meer binnen het bedrijf hiervan op de hoogte waren.

Ellison aarzelde eerst met haar antwoord, maar onder druk van Drappi vroeg hij: “Dit was toch niet zomaar een impulsieve actie?”

Verbijstering en spanning

Volgens gerechtelijke verslagen van het proces leidde het afspelen van deze audio tot een van de meer humoristische momenten in de rechtszaal, waar Drappi de term “YOLO” moest uitleggen aan alle aanwezigen, door te zeggen dat hij Ellison wilde laten bevestigen dat het gebruik van FTX-deposito’s geen “spontane” beslissing was geweest.

In zijn getuigenis beschreef Drappi het gedrag van Ellison tijdens de vergadering als “teruggetrokken” en getuigde van weinig vertrouwen in de medewerkers van Alameda. Hij verklaarde dat hij “verbaasd” was toen hij hoorde over de omvang van de relatie tussen FTX en Alameda, en nam de volgende dag ontslag.

Aditya Baradwaj, een ingenieur bij Alameda Research die ook aanwezig was bij de vergadering, gaf aan dat de sfeer in de kamer “extreem gespannen” was, terwijl Ellison nieuwe informatie naar voren bracht die “nooit intern was besproken,” waaronder de geannuleerde overname van FTX door hun toen grootste concurrent Binance.

“Het werd snel duidelijk dat er geen toekomst was voor het bedrijf en dat we allemaal moesten vertrekken, en dat is precies wat we hebben gedaan,” zei Baradwaj.

Het bericht Geheime FTX-tape onthult exacte moment waarop personeel over problemen leert verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!