Begin dit jaar was de wereld getuige van de grootste bankencrisis sinds 2008. Verschillende enorme banken zijn omgevallen, maar bitcoin (BTC) en sommige andere cryptocurrencies hadden juist baat bij de bankproblemen. Toch blijkt dit maar te gelden voor een deel van de markt, want de institutionele handel droogde daarna behoorlijk op.
Grote banken failliet in 2023
De bankencrisis begon met Silvergate, een Amerikaanse crypto-vriendelijke bank bij wie onder andere veel crypto exchanges een account hadden. Dit bedrijf sloot in maart officieel zijn deuren, maar het kwam eigenlijk al in de problemen toen de cryptobeurs FTX eind vorig jaar failliet ging. Doordat Silvergate blootstelling had aan FTX ontstond een flinke bank run.
In maart viel Silicon Valley Bank (SVB) om, doordat het te veel blootstelling had aan risicovolle technologiebedrijven, waaronder uit de crypto-sector. Dit had geen gunstig effect op de crypto-markt. Stablecoin-uitgever Circle had een deel van het onderpand van USDC bij SVB liggen, waarna USDC 12% in waarde daalde. Gelukkig was dit maar van tijdelijke duur.
Signature Bank en First Republic Bank gingen ook nog failliet in de nasleep van de problemen. Helaas bestaat het risico dat de problemen nog steeds niet voorbij zijn. Volgens onderzoekers zouden bijna 200 andere banken er ook zwak voor staan.
Bankencrisis ook slecht voor grote crypto handelaren
De financiële wereld is breder dan de bankensector, en ook op financiële markten had het in eerste instantie een negatieve invloed. De crypto-handel bij Noord-Amerikaanse beurzen werd bijvoorbeeld een stuk stiller, zo schrijft Chainalysis in een onderzoeksrapport.
Afgelopen maart was een uitstekende maand voor Noord-Amerikaanse crypto exchanges, volgens het blockchain-onderzoeksbureau. Het volume lag toen rond de 130 miljard dollar, het hoogste bedrag sinds de problemen bij FTX in november van 2022. Maar in de drie opeenvolgende maanden halveerde dat volume. Het grootste deel van die krimp was afkomstig van grote institutionele handelaren, die met elke transactie minstens 10 miljoen dollar verplaatsen.
Sterker nog, retail-investeerders waren een minuscuul deel van de markt. Zelfs ná maart vertegenwoordigden deze handelaren hooguit 10% van de markt. Toch ging het al een tijdje niet zo goed met de markt. Als we terugkijken tot juli 2022 en de pieken van FTX en de bankencrisis niet meenemen, dan zien we een duidelijke dalende trend.
Een van de mogelijke factoren die deze trend om kan draaien is de komst van een eerste bitcoin spotbeursfonds. De markt is hier bijzonder euforisch over, vooral na recente stappen van ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock.
Het bericht Onderzoek: Grote investeerders steeds minder actief in crypto verscheen eerst op Crypto Insiders.
The post Analyse: Onderzoek: Grote investeerders steeds minder actief in crypto
appeared first on Crypto-Insiders.