Een inwoner van Weesp is voor ongeveer 1,5 miljoen euro opgelicht. Een Nederlandse rechter heeft besloten dat cryptobeurs Huobi 24 uur heeft om de volledige voornamen, achternaam, het adres, de postcode en de woonplaats van de scammer aan de Nederlander te geven.

1,5 miljoen euro aan crypto

De Weesper heeft in totaal 1,5 miljoen euro aan crypto verloren. Dit bedrag bestaat uit eigen geld, geld van zijn vader en geld van zijn bedrijf overgemaakt naar een buitenlandse partij die zei als tussenpersoon op te treden voor een ander bedrijf en te kunnen helpen met staking. Daarbij zet je je crypto tijdelijk vast, maar daar staat een vergoeding in de vorm van rendement tegenover.

In oktober 2022 kwam de Nederlander tot de conclusie dat hij het slachtoffer was van oplichting. Hij stapte naar de FIOD, die vaststelde dat de criminele organisatie de van de Weesper gestolen cryptovaluta uiteindelijk terecht heeft laten komen in een wallet bij Huobi Global.

De FIOD, oftewel de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, is de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst. De FIOD is verantwoordelijk voor het opsporen van financiële en fiscale criminaliteit, zoals fraude, witwassen en corruptie. De FIOD werkt nauw samen met andere overheidsdiensten, zoals de politie, de Douane en het Openbaar Ministerie.

Huobi moet klantgegevens delen, of boete van half miljoen per dag

In de algemene voorwaarden van Huobi Global staat dat het bedrijf bij het vermoeden van fraude een wallet kan bevriezen en de adresgegevens door kan geven. De Weesper vroeg om dat te doen, maar de cryptobeurs weigerde dat. Het vermeende slachtoffer spande daarom een kort geding aan.

Huobi Global was niet bij de zitting in september. Het bedrijf had geen verweer. De rechter vond dat de Weesper recht had op zijn geld. Het geld was immers in Nederland gestolen.

De cryptobeurs moet binnen 24 uur na ontvangst van het vonnis en de Engelse vertaling daarvan de naam, het adres, de postcode en de woonplaats van de eigenaar van de cryptowallet doorgeven. Als Huobi dat niet doet, krijgt het een boete van 500.000 euro per dag. De boete wordt elke dag met 100.000 euro verhoogd tot een maximum van 2 miljoen euro.

Huobi heeft geen registratie bij de Nederlandsche Bank en zou officieel hun diensten hier niet mogen aanbieden. We zijn daarom benieuwd naar hoe de boete afgedwongen kan worden.

The post Cryptobeurs Huobi moet naam-en-adresgegevens scammer aan Nederlander geven appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!