Stablecoin-uitgever Tether ligt al een tijd onder vuur bij de Amerikaanse overheid, omdat het illegale handel in de hand zou werken met zijn stablecoin USDT. Maar het bedrijf is zelf van mening dat het zijn uiterste best doet om dit soort praktijken juist zo snel mogelijk de kop in te drukken. Om dit duidelijk te maken aan de overheid heeft het twee brieven geschreven.
Tether reageert op beschuldigingen van overheid VS
In een persbericht documenteert Tether wat er precies in de twee brieven staat. De eerste brief is op 16 november verstuurd en was gericht aan senator Cynthia Lummis en afgevaardigde French Hill.
Tether benadrukte dat het nauw samenwerkt met verschillende wetshandhavende instanties, waaronder met het Amerikaanse Ministerie van Justitie en het bijbehorende Office of Foreign Assets Control (OFAC), alsook de Secret Service. Ook betrekt het regelmatig instanties van andere landen bij problematische wallets en transacties, waaronder uit Europa. Het bedrijf benadrukt dat het blijft helpen met het identificeren en bevriezen van wallets die verboden zijn met sancties en illegale praktijken.
De tweede brief stuurde het bedrijf afgelopen vrijdag aan dezelfde politici, waarin het nogmaals benadrukt dat het proactief is in het voldoen aan de eisen van OFAC. Dit deel van het Ministerie van Financiën heeft een lijst genaamd Specially Designated Nationals (SDN). Daarop staat iedere buitenlander die de Amerikaanse overheid beschouwt als een bedreiging voor de VS.
Tether heeft al verschillende keren aangekondigd meerdere wallets te hebben bevroren die in verband staan met terroristen in en rondom Israël. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat is helaas niet bekend.
Is crypto een manier om terrorisme te financieren?
Terrorisme was een belangrijke aanleiding voor de zorgen van de Amerikaanse overheid. Begin oktober viel terrorismeorganisatie Hamas Israël aan met enkele duizenden raketten, waarna bleek dat het de aanval voor een deel had bekostigd met cryptocurrencies.
De Amerikaanse overheid trok hierdoor een erg controversieel wetsvoorstel voor de crypto-industrie uit de kast. Hiermee wilde het voorkomen dat crypto in de toekomst nog vaker gebruikt zou worden door terroristen.
Echter bleek ook dat organisaties zoals Hamas en Palestinian Islamic Jihad (PIJ) het grootste deel van hun financiën gewoon regelden via het traditionele bankensysteem, en niet via crypto. Daarvoor gebruikten zij een complex raamwerk van illegale bedrijven. De beschuldigingen van de Amerikaanse overheid werden als zwaar overdreven bestempeld.
Het bericht Crypto bedrijf probeert conflict met Amerikaanse overheid te sussen verscheen eerst op Crypto Insiders.