Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), wil dat zijn crypto netwerk weer terugkeert naar de waarden die het in zijn begindagen had. Financiële aspecten nemen vandaag de dag de voorgrond in, en de crypto sector heeft een hoop van de originele waarden en ambities opzij geschoven. Dit schrijft Buterin in een blogpost van 28 december.

Ethereum moet terug naar oude waarden

Aanvankelijk, rond 2015 toen Ethereum nog in de kinderschoenen stond, was het netwerk bedoeld als een “publieke gedecentraliseerde en gedeelde harde schijf”. Deze harde schrijf zou berichten en bestanden op een decentrale wijze kunnen verwerken.

Deze visie verdween echter toen Ethereum, en eigenlijk de gehele crypto industrie, tijdens de bullrun van 2017 de focus verlegde naar financialisering. In simpele termen: het ging plotseling om het geld.

Buterin zou graag vier cruciale “cyberpunk” waarden zien terugkeren naar het Ethereum netwerk. Dit zijn decentralisatie, open participatie, censuurresistentie en geloofwaardige neutraliteit. Hij is optimistisch dat ook niet-financiële applicaties gebruik zullen maken van het netwerk.

Een van de voorbeelden van zo’n niet-financiële toepassing van het Ethereum netwerk is anonieme participatie in polls en stemrondes. Ethereum kan anoniem stemmen en andere geavanceerde stemmechanismes faciliteren waardoor organisaties in principe zichzelf op decentrale wijze kunnen besturen. Buterin zou hier graag meer van zien op zijn netwerk.

Crypto sector moet obstakels overwinnen

Buterin wijst erop dat het crypto ecosysteem deze positieve toepassingen mogelijk maakt. Maar hij meent dat het gemakkelijk is voor ontwikkelaars om mechanismes te implementeren die tegen deze ideale waarden in gaan. Deze onwenselijke mechanismes staan loodrecht op decentrale waarden. Als dit gebeurt zou crypto enkel een kopie zijn van bestaande web2 ecosystemen, meent Buterin.

Buterin is zonder twijfel iemand die het beste voor heeft met de crypto sector. De financialisering van de crypto sector heeft velen welvaart gebracht, maar voor de groei en ontwikkeling van de sector heeft deze financialisering misschien weinig goeds gedaan. 

Buterin probeert met zijn Ethereum, voor zover hij kan en de invloed het toelaat, een leider en voorbeeld te zijn voor de crypto industrie. Op donderdag stelde Buterin een verandering voor voor het Ethereum netwerk. Zo zou hij graag het ETH staking systeem versimpelen. Daar kun je hier meer over lezen.

Het bericht Oprichter Ethereum: We moeten terug naar onze oude waarden verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!