Bitcoin is jarig! Precies 15 jaar geleden werd het eerste stukje Bitcoin geboren. Geestelijk vader Satoshi Nakamoto startte de machine op 3 januari 2009 en het eerste blok van wat inmiddels een schier oneindig lange blockchain is, zag het levenslicht.
Een boodschap van de maker
We weten dat het eerste blok van de Bitcoin blockchain op 3 januari 2029 uitkwam omdat het in de blockchain is vastgelegd. Het eerste blok, ook wel genesisblok genoemd, bevat veel data, waaronder de datum en tijd waarop het werd gemaakt, maar ook een boodschap van de maker. Dit is een korte tekst die door Satoshi Nakamoto is ingevoerd:
‘The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks’
Deze melding verwijst naar een artikel in de Britse krant The Times dat werd gepubliceerd op 3 januari 2029. Het artikel ging over de financiële crisis, die leidde tot een bankrun. De maker van de Bitcoin blockchain wilde met deze melding duidelijk maken dat Bitcoin een antwoord was op de financiële crisis.
Bitcoin is voor ieder iets anders
Bitcoin moest het antwoord zijn op het financiële geweld dat grote instellingen en centrale banken kunnen verrichten in de portemonnee van de kleine man. In de ogen van Satoshi Nakamoto hebben wij betrouwbaar geld nodig, die neutraal is en niet wordt bestuurd door een stel dinosaurussen aan de top.
Bitcoin zou een veilige, digitale manier moeten zijn om waarde in op te slaan, zoals het kopen van goud decennialang was.
Inmiddels is Bitcoin zo veel meer geworden. Ja, het is een betaalmiddel en ja, Bitcoin wordt door veel inwoners gebruikt als spaarmiddel omdat hun eigen valuta te zwak is, maar het is ook een investeringsvehikel geworden.
Wat Bitcoin precies is, dat hangt af per werelddeel en misschien zelfs per individuele situatie. In het relatief veilige Nederland is Bitcoin voor de meeste mensen een manier om geld te verdienen, een investering om later te cashen of zelfs bescherming tegen inflatie.
Is Bitcoin klaar voor financiële grootmachten?
Vanuit het oogpunt van de individuele investeerder is het 15e levensjaar van cruciaal belang. Dit kan wel eens het jaar worden dat Bitcoin geaccepteerd wordt door grote, financiële instituties. De eerste stap hiervoor is de goedkeuring van een Bitcoin ETF in de VS.
Hiermee wordt het voor pensioenfondsen, banken, grote investeerders, etc., genormaliseerd om te investeren in Bitcoin.
Je zou kunnen stellen dat dit ingaat tegen wat Satoshi Nakamoto voor ogen had. Maar je zou ook kunnen stellen dat de cirkel hiermee gesloten wordt. De hele wereld heeft 15 jaar de tijd gehad om Bitcoin te kopen of te minen, voordat de grote partijen ermee aan de haal mochten gaan.
The post Bitcoin is vandaag 15 jaar geworden: een cruciaal punt voor crypto appeared first on BLOX | Nieuws.