Ivan Turogin en Sergei Potapenko, de oprichters van het nu inactieve Bitcoin-cloudminingbedrijf HashFlare, staan op het punt vanuit Estland uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Een eerder verbod op de uitlevering van deze Estse burgers, ingesteld in november door een hof van beroep, lijkt nu van de baan. De Estse overheid heeft aan de noodzakelijke voorwaarden voldaan om de uitlevering te hervatten.
Achttien aanklachten in de VS
In de VS worden Turogin en Potapenko geconfronteerd met achttien aanklachten, waaronder samenzwering, telebankfraude en samenzwering tot witwassen van geld. Ze riskeren elk een maximale gevangenisstraf van twintig jaar. HashFlare, ooit een vooraanstaand bedrijf in cloudmining, zou volgens berichten gefunctioneerd hebben als een Ponzi-schema.
De arrestatie van het duo vond plaats in Estland in november 2022, na een uitgebreid onderzoek door Amerikaanse en Estse autoriteiten.
De goedkeuring van de uitlevering door de Estse regering in september werd in november succesvol aangevochten, en de rechtbank oordeelde dat er onvoldoende rekening was gehouden met de omstandigheden in Amerikaanse detentiecentra. Als gevolg hiervan werd besloten dat Turogin en Potapenko financiële compensatie moesten ontvangen.
Fundamentele rechten niet disproportioneel geschonden bij uitlevering
Recentelijk heeft de Estse overheid echter bewijsmateriaal verzameld over de detentieomstandigheden in de VS, waaruit blijkt dat de fundamentele rechten van individuen niet disproportioneel geschonden zouden worden bij uitlevering, volgens de lokale nieuwsbron Postimees.
HashFlare heeft voor zijn faillissement in 2019 een omzet van 575 miljoen dollar gegenereerd. De problemen begonnen echter al in het jaar ervoor toen het bedrijf een aantal van zijn miners sloot, daarbij claimend dat deze niet winstgevend waren.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Turogin en Potpenko beschuldigd van het aanbieden van contracten waarbij klanten een vergoeding betaalden om een deel van HashFlare’s miningactiviteiten te huren, met de belofte van opbrengsten in virtuele valuta. Echter, HashFlare zou niet over de beweerde apparatuur of de geadverteerde rekenkracht beschikken. Wanneer investeerders hun miningopbrengsten wilden opnemen, werden betalingen uitgesteld of voldaan met virtuele valuta die op de open markt gekocht werd, en niet die uit de miningactiviteiten.
Veel slachtoffers gemaakt
Naar verluidt heeft deze scam honderdduizenden slachtoffers gemaakt. Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation is actief op zoek naar deze slachtoffers.
Bovendien worden Turogin en Potapenko ervan beschuldigd 25 miljoen dollar te hebben verzameld voor de oprichting van een digitale bank genaamd Polybius, een plan dat naar verluidt nooit meer is uitgevoerd.
Het bericht Uitlevering van Hashflare-beklaagden toegestaan door regering Estland verscheen eerst op Newsbit.