Het nieuwe jaar is weer van start gegaan, wat betekent dat veel mensen en bedrijven weer belastingsaangifte moeten doen. Extra geld in het laatje zal ook de Belastingdienst weer blij maken, maar de instantie heeft de afgelopen paar jaar een hoop kritiek over zich heen gekregen. Het blijkt dat het veel mensen veel te veel belasting laat betalen.

Veel mensen betalen te veel belasting

Dat concludeert inspecteur-generaal Bart Snels van het Ministerie van Financiën aan het AD. Natuurlijk zijn maar weinig mensen liefhebber van het aangeven van hun belasting. De belastingdienst doet, indien er geen aangifte wordt gedaan, belasting voor die persoon. Alleen komt niet iedereen hiervoor in aanmerking. wat de afgelopen jaren heeft geleid tot onterechte boetes.

Het is namelijk niet ongewoon dat mensen bijvoorbeeld het overzicht kwijtraken of door omstandigheden vergeten om überhaupt aangifte te doen. De Belastingdienst deelt al snel enorme boetes uit als je je aangifte vergeet, maar volgens Snels is dit niet terecht. Veel mensen komen er onnodig door in de problemen.

Bovendien geldt de inkomsten- en vermogensbelasting niet voor iedereen, bijvoorbeeld als je erg weinig verdient. De Belastingdienst maakt in dit soort gevallen een inschatting, waarna je een automatische aanslag krijgt. Dat kan erg zuur zijn.

Zo doe je aangifte als crypto-investeerder

Ook word je belast op je bezit van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies, die net als andere activa gewoon onder vermogen vallen. Hieronder vind je een bondig stappenplan om uit te rekenen hoeveel belasting je moet betalen op je crypto en andere bezittingen.

  1. Bepaald= de waarde van je crypto (en je andere activa). Belangrijk is dat je voor het belastingjaar 2023 uitgaat van de openingskoers van de peildatum van 1 januari 2023. Cryptocurrencies zijn vaak erg volatiel, daarom is het extra belangrijk om het koersniveau goed te hebben. Als je de koers van die dag niet hebt opgeschreven, dan kun je de grafiek van de exchange waarop je hebt gehandeld raadplegen. Voor sommige beleggingen, zoals groene beleggingen, hanteert de overheid een ander belastingtarief.
  2. Controleer of je totale vermogen onder de vrijstelling voor Box 3 valt. Voor het belastingjaar 2023 ligt dat bedrag op 57.000 euro en op 114.000 euro als je een fiscale partner hebt.
  3. Bereken je grondslag sparen en beleggen door je bezittingen bij elkaar op te tellen en daar de schulden van af te trekken.
  4. Pas het forfaitaire rendementspercentage toe en bereken 31% belasting over het fictieve rendement.
  5. Verstuur je aangifte. Wel eerst even checken natuurlijk.

Download nu s’werelds populairste gratis crypto tracker

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Het bericht Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!