Geldzak, dollar

De gouverneur van de centrale bank van Nieuw-Zeeland heeft tijdens een vergadering op 12 februari een hele vreemd uitspraak gedaan. Het gaat om Adrian Orr, die “grapte” over het moderne systeem van centrale banken: “Centraal bankieren is een geweldige business om in te zitten, waarbij je geld drukt en mensen het geloven.”

Vanuit de Bitcoin-gemeenschap werd hier uiteraard meteen op gereageerd, want dit is uiteindelijk waar Satoshi Nakamoto de digitale munt voor bouwde.

‘Hij zegt wat iedereen denkt’

Het kan zijn dat Adrian Orr het als een grap bedoelde, maar veel Bitcoiners zagen er een kern van waarheid in. “Hij zegt wat iedereen denkt”, aldus een zelfbenoemde Bitcoiner in een publicatie op Twitter.

Voor veel Bitcoiners is het zonneklaar dat geld en staat gescheiden zouden moeten zijn. Bitcoin is volgens hen het enige financiële netwerk dat weerstand kan bieden tegen de manipulatie van overheden.

“Wij weten dat het een scam, zij weten dat het een scam is. Zij weten dat wij weten dat het een scame is”, aldus Bitcoiner en software-ontwikkelaar Jameson Lopp.

“De enige manier om deze strijd te winnen is door hun spel niet te spelen. Wij moeten hen dwingen om ons spel te spelen”, zo gaat Lopp verder.

Dat doet mij denken aan deze uitspraak van de Oostenrijkse econoom Friedrich Hayek.

“Ik geloof niet dat we ooit nog goed geld zullen hebben voordat we het ding uit handen van de overheid nemen, dat wil zeggen, we kunnen het niet met geweld uit handen van de overheid nemen, het enige wat we kunnen doen is op een slinkse manier iets introduceren dat ze niet kunnen stoppen.”

Friedrich Hayek (1984)

Kritisch op Bitcoin

Overigens liet Adrian Orr zich ook nog horen over Bitcoin. De centrale bankier maakt zich vooral zorgen om Bitcoin, omdat hij geen enkele waarde ziet in de digitale munt.

“Het is geen betaalmiddel, het is geen spaarmiddel en het is geen rekeneenheid”, aldus de centrale bankier.

Orr is ook geen fan van stablecoins, omdat ze volgens hem niets toevoegen aan digitaal geld van centrale banken (CBDCs). Waarom niet? Omdat ze niet stabiel genoeg zouden zijn.

“Ze (stablecoins) zijn zo goed als de financiële balans van de persoon die ze op de markt brengt”, aldus Orr.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Het bericht ‘Centraal bankieren is een geweldige business waarbij je geld drukt en mensen het geloven’ verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!