GoFundMe TornadoCash

In een opmerkelijke ontwikkeling heeft het Amerikaanse crowdfundingplatform GoFundMe de inzamelingsactie geannuleerd die was opgezet om de juridische kosten te dekken van Roman Storm en Alexey Pertsev, respectievelijk mede-oprichter en ontwikkelaar van de controversiële cryptocurrency-mixer Tornado Cash.

De actie, die bedoeld was om de strijd tegen de Amerikaanse autoriteiten te financieren wegens beschuldigingen van het vergemakkelijken van het omzeilen van Amerikaanse sancties, werd stopgezet op 14 februari.

Schending van servicevoorwaarden van GoFundMe

De annulering volgde nadat Storm op 22 januari een video had uitgebracht waarin hij de gemeenschap opriep om bij te dragen aan de juridische kosten. GoFundMe verwees naar een schending van hun servicevoorwaarden, specifiek Bepaling 22, die impliceert dat de inzamelingsactie het platform, haar werknemers of gebruikers mogelijk blootstelt aan schade of aansprakelijkheid.

Veel donateurs, waaronder Ryan Adams van Bankless Ventures, zagen hun bijdragen terugbetaald worden. Adams benadrukte het belang van een ongecensureerd geldsysteem voor het financieren van burgerlijke vrijheden zoals het recht op een eerlijk proces. Hij heeft beloofd zijn initiële donatie van $10.000 terug te sturen naar Storm met behulp van cryptocurrencies.

Er was al $30.000 opgehaald

Voorafgaand aan de annulering had de GoFundMe-campagne al $30.000 opgehaald, terwijl het doel was gesteld op $1,5 miljoen om de juridische strijd in de Verenigde Staten te bekostigen. Het duo wendt zich nu tot het cryptofinancieringsplatform JuiceBox, waar al 316,75 Ethereum is verzameld.

De annulering heeft vragen opgeroepen binnen de Tornado Cash-gemeenschap, vooral omdat GoFundMe in het verleden soortgelijke campagnes toestond. Storm en Pertsev worden beschuldigd van samenzwering tot witwassen van geld, schending van sancties, en het ongeautoriseerd exploiteren van een geldtransmissiebedrijf. Ze pleiten niet schuldig aan alle aanklachten.

Storm is inmiddels op borgtocht vrijgelaten tegen een som van $2 miljoen en heeft reisbeperkingen binnen bepaalde regio’s van de Verenigde Staten. De situatie heeft een nieuw licht geworpen op de uitdagingen en beperkingen van crowdfunding voor juridische verdediging in het tijdperk van digitale valuta.

Het bericht GoFundMe annuleert inzamelingsactie voor Tornado Cash-oprichters verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!