Het is niet voor niets dat bitcoin (BTC) de grootste cryptocurrency op de markt is. Met een marktkapitalisatie van $1,23 biljoen omvat het nagenoeg de helft van de hele cryptomarkt. Ook met het rendement zit het niet mis. Sinds de allerlaagste prijs van $0,04865 op 14 juli 2010 is de token met 128,9 miljoen procent gestegen. Maar wat maakt de munt nou echt een ‘goede’ investering?
De kracht van bitcoin
Bitcoin werd opgericht met het oog op een betaalsysteem zonder tussenpersonen. In plaats van dat tegoeden en betalingen worden gefaciliteerd door banken, is het een netwerk dat de gang van zaken beheert. Hierdoor is er geen enkele persoon of organisatie die door slecht management grote schade kan veroorzaken.
En dat blijkt, met het oog op de situatie van meerdere banken momenteel, een goede eigenschap. Bitcoin kan, in tegenstelling tot een bank, niet failliet raken. Daarnaast blijkt het een goede manier van sparen. De euro is door inflatie in waarde aan het dalen, terwijl bitcoin juist stijgt. Daardoor is het als investering ook zeer succesvol geweest.
De oprichter van bitcoin, Satoshi Nakamoto, vindt dat bitcoin geen investering is. Er zijn echter velen die daar anders over denken. Afgelopen week zag de munt nog een waardetoename van 22%. Met een huidige koers van bijna $63.000 is het record van $69.000 niet ver weg. Daarnaast heeft de token momenteel een enorm 24-uurs-handelsvolume van $25 miljard.
Wat bitcoin waardevol maakt
Veel mensen vinden dat de ‘schaarste’ van bitcoin het zo waardevol maakt. Terwijl er iedere dag nog nieuwe euro’s worden bijgedrukt en nieuw goud wordt gedolven, is er een limiet aan bitcoin dat gemaakt kan worden. Dat is natuurlijk ook zo met goud. Maar gezien we nu al op 93% (19,6 miljoen) van het totaal (21 miljoen) zitten, wordt deze limiet een stuk eerder bereikt.
Daardoor vinden velen dat bitcoin astronomische waarden kan bereiken. Zeker de zogeheten ‘halvering’ die eraan komt, zien experts als een factor voor stijging. Dit was voorgaande keren namelijk ook het geval. Bij een halvering wordt het minen van bitcoin, te vergelijken met het mijnen van goud, gehalveerd.
Ondanks succes ook nadelen
Desalniettemin is bitcoin niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De koers fluctueert flink, met vaak vele miljarden verlies. Ook blijken organisaties, ondanks dat geen enkele het bitcoin systeem beheert, toch grote invloed te hebben op de munt. De val van crypto exchange FTX bijvoorbeeld veroorzaakte een forse koersdaling die maandenlang gevoeld werd.
Ook zijn we nog ver verwijderd van het betaalsysteem dat Nakamoto voor ogen had. Het originele bitcoin netwerk is bij lange na niet zo snel als bijvoorbeeld Visa, en ook een stuk duurder. Ontwikkelaars zijn momenteel bezig met het Lightning Network, dat dit flink gaat verbeteren.
Wil je graag aan een bitcoin investering beginnen? Dan moet je op zoek naar een crypto exchange. Een goede optie hiervoor is Bitvavo. Deze internationale crypto exchange werd opgericht in Nederland en voldoet daardoor aan alle vergunningen. Lezers van Crypto Insiders ontvangen nu tijdelijk €20 gratis crypto naar keuze als welkomstbonus. Maak via de onderstaande knop een nieuw account aan om de welkomstbonus van €20 te claimen.
Het bericht Waarom investeren in bitcoin? Een introductie voor twijfelaars verscheen eerst op Crypto Insiders.