Recente gegevens van Glassnode laten zien dat langetermijnbezitters van bitcoin (BTC) steeds minder snel winst nemen.
Ook zegt het rapport dat de markt momenteel in een zogeheten ‘price discovery’ fase zit, waarbij correcties in de prijs normaal zijn.
Bitcoin-houders minder geneigd om winst te nemen na recordhoogte
Het lijkt erop dat mensen die al lange tijd bitcoin hebben, nu minder vaak hun winst pakken. Vooral nu de prijs in maart van dit jaar een recordhoogte van meer dan $73.000 heeft bereikt.
Glassnode’s Week On-Chain-rapport van week 15 laten diverse gegevens zien van de langetermijnbezitters van bitcoin. Uit het rapport blijkt dat de holders van de crypto nu alles behalve grootschalig verkopen.
Een van de belangrijkste aspecten van bitcoin is de hoge mate van betrokkenheid op de lange termijn van beleggers. Deze groep investeerders staat erom bekend hun bitcoin vast te houden gedurende langere perioden, vaak met het geloof dat de waarde in de loop van de tijd zal toenemen. De winstnemers waren vooral actief rond de all-time high van een aantal weken geleden. Nu de prijs een correctie heeft gezien en weer opkrabbelt, laat data zien dat bitcoin veel stevige holders kent.
Het aantal winstnemers neemt simpelweg af, blijkt uit het rapport van afgelopen dinsdag. Dit kan een positieve impact hebben op de bitcoin-prijs. Want als er minder verkoopdruk is van beleggers die hun bitcoin verkopen om winst te maken, kan de vraag naar bitcoin toenemen. Dit kan leiden tot een stijging van de prijs omdat er meer mensen zijn die willen kopen dan er mensen zijn die willen verkopen.
Volgens het rapport lijkt het erop dat zowel langetermijn spelers als nieuwe investeerders actief zijn in de markt. Dit geeft aan dat we ons momenteel in een vroeg stadium van ‘price discovery’ bevinden. Dat is een periode waarin de markt actief op zoek is naar de juiste prijs voor bitcoin. Tijdens deze fase kan de prijs sterk fluctueren omdat kopers en verkopers proberen te bepalen wat ze bereid zijn te betalen voor bitcoin.
Wat opvallend is, is dat de analyse van Glassnode laat zien dat in eerdere perioden van price discovery de prijzen vaak aanzienlijk zijn gedaald. Er vonden vaak correcties plaats van meer dan 10 procent of soms zelf 25 procent of meer. Het rapport voegde het volgende toe:
“Er zijn slechts twee correcties geweest van ongeveer 10% of meer sinds het hoogste punt aller tijden van bitcoin in maart werd bereikt.”
Wat gaat de halving doen met de bitcoin-prijs?
De magie rondom de bitcoin halving gaat behoorlijk wat impact hebben op de bitcoin-prijs. Dat suggereert Sunny Lu, de oprichter van VeChain (VET). De bitcoin halving, die over circa negen dagen zal plaatsvinden, is een gebeurtenis waarbij de beloning die miners ontvangen voor het minen van nieuwe bitcoins wordt gehalveerd.
Volgens Lu zal de impact van regelgevende instanties een rol spelen in de koers van bitcoin na de halving. Lu zei in een e-mail aan The Block: “Als we deze cyclus vergelijken met de vorige, wordt de impact van regelgeving duidelijk.”
Hij merkte op dat handelingen van de regelgevers ook de belangrijke prijstrends hebben beïnvloed sinds de laatste halving in 2020. Lu legde uit hoe de prijs van bitcoin na de vorige halving in mei 2020 verschillende eerdere recordhoogtes had bereikt.
“Dit was de eerste cyclus waarin meerdere recordhoogtes werden gezien na de halving, veroorzaakt door regelgevende vooruitgang naast de psychologische impact die de halving intrinsiek heeft op de hele markt,” voegde Lu toe.
Het bericht Bitcoin klaar voor koerssprong? Winstneming onder beleggers neemt af verscheen eerst op Crypto Insiders.