In de huidige tijd bestaan er duizenden verschillende cryptocurrencies. Hierdoor is het lastig om te bepalen of een cryptocurrency wel of geen potentie heeft. Vele crypto’s zouden valse beloftes maken en veel energie steken in het presenteren van een overtuigend marketingverhaal. Dit is inmiddels ook opgevallen bij de oprichter van het Internet Computer Protocol (ICP).
Verkopen van slangenolie
Dominic Williams, oprichter van de Dfinity Foundation, meent dat maar liefst 95% van de cryptocurrencies rommel is. Zo zouden investeerders op dit moment meer kijken naar de marketing van crypto’s, dan de daadwerkelijke functionaliteit.
Veel cryptocurrencies proberen investeerders te overtuigen met sterke verhalen en websites waaruit zou blijken dat hun producten al werken. In de realiteit blijkt dit vaak nog niet het geval te zijn. Volgens Willams een typisch geval van het “verkopen van slangenolie”.
Internet Computer Protocol
Williams is de ontwikkelaar van ICP. Het project heeft een platform gecreërd, waarmee ze een decentraal internet willen ontwikkelen. Het huidige internet is volgens hen namelijk teveel afhankelijk van gecentraliseerde serversystemen. Met het nieuwe systeem zou het mogelijk zijn om software en data direct op het internet te delen. Zonder dat er een cloudservice of hostingspakket van een centrale aanbieder nodig is.
Enkele jaren geleden, toen het protocol tot een ware hype was verheven, haalde Dfinity een investering op van maar liefst 195 miljoen dollar.
Over het eigen team bij Dfinity is Willams erg te spreken. Zij beschikken volgens hem over wel “1000 jaar” aan onderzoeks- en ontwikkelingsexpertise. Zo positief is hij echter niet over de andere ontwikkelaars in de industrie.
Enige derde-generatie blockchain
Ondanks de belangrijke functionaliteiten van grote cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC), ethereum (ETH), solana (SOL) en avalanche (AVAX), is Williams ervan overtuigd dat veel mensen de beperkingen van de systemen niet begrijpen. Zo zouden er beperkingen zijn in de schaalbaarheid en de kostenefficiëntie van hun functies.
Blockchains worden ingedeeld in drie generaties. De eerste generatie blockchain gaat vooral over digitale valuta zelf. De tweede generatie blockchain betreft de ontwikkeling van smart contracts die gebruikt kunnen worden op de verschillende netwerken. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden met een cryptocurrency dan alleen het uitvoeren van een transactie. En de derde generatie gaat over het veilig, snel en schaalbaar maken van de blockchain. Zodat alle functionaliteiten op grote schaal en door het grote publiek kan worden gebruikt.
De Dfinity oprichter gelooft dat het Internet Computer Protocol, de enige derde-generatie blockchain is in de wereld van cryptocurrencies. Het protocol zou zorgen voor een heel nieuw tijdperk van gedecentraliseerd internet, dat door de grote massa kan worden gebruikt.
Vele populaire blockchains doen volgens Williams wat ze moeten doen, het uitvoeren van transacties. Maar deze blockchains zouden geen basis kunnen zijn voor een geheel nieuw gedecentraliseerd internet. Welke ook nog eens door de gemiddelde internetgebruiker en grote massa zal worden gebruikt.
Het bericht ‘Crypto heeft een slangenolie-probleem,’ volgens oprichter ICP verscheen eerst op Crypto Insiders.